Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: "Блиц" прекршио Кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 04. 2013.

Извор: Блиц

Савет за штампу: "Блиц" прекршио Кодекс новинара

На основу чланова 22 и 24 Статута Савета за штампу и чланова 15 и 16 Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу на седници одржаној 4. 4. 2013. године већином гласова доноси одлуку да је фотографијом уз текст „Наш Ервин је претучен насмрт“ објављеном 21. 3. 2013. дневни лист „Блиц“ прекршио Кодекс новинара Србије и то тачке 4 и 5 Одељка III (Одговорност новинара) које новинарима забрањују да „користе непримерене, узнемиравајуће, порнографске и друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу“, односно по којима су новинари дужни да „поштују и штите права и достојанство деце, жртава злочина, особа са хендикепом и других угрожених група“, као и да је насловима „Претукли младића насмрт јер нису хтели да се њихова рођака уда за њега“ објављеним 19. 3. 2013. и „Пијани дечак од 14 година убио Ервина Билицког“ објављеним 21. 3. 2013.

„Блиц“ је прекршио одредбу 3, одељка ИИИ Кодекса новинара Србије, по којој су новинари „дужни да поштују правило претпоставке невиности и не смеју никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде“, и одредбу 2, одељка IV (Новинарска пажња), по којој новинари „не смеју слепо да верују извору информацја“, односно „морају да воде рачуна о томе да извори информација често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима“.

Комисија за жалбе је прихватила жалбу Центра за права детета и закључила да се објављивање на насловној страни и без икаквог упозорења фотографи је мртвог дечака која изазива шок у овом случају не може оправдати јавним интересом, односно жељом редакције да докаже да је младић убијен и да надлежни органи не раде добро свој посао. По оцени већине чланова Комисије, објављивање фотографи је било би разумљиво да је „Блиц” претходно искористио сва друга средства да докаже своје тврдње и да је текст пратила озбиљнија анализа која би показала да постоји намера да се случај не истражи до краја, што се није
догодило.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси