Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наставља се "рат" градоначелника и медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 04. 2013.

Аутор: М. Дугалић Извор: Политика

Наставља се "рат" градоначелника и медија

Због начина расподеле шест милиона од укупно, на годишњем нивоу предвиђених 12 милиона динара за десетак локалних медија у Краљеву не попуштају ни градоначелник Драган Јовановић, ни већина власника овдашњих телевизија, радио-станица и новина.

Медији емитују разне оптужбе и саопштења, а градоначелник који у овом „рату“, ипак, губи савезнике и даље истрајава тражећи од власника медија слогу око расподеле новца, односно извршења законске обавезе „стварања услова за нормално функционисање локалног система информисања“. Али, тај консензус онемогућава Виолета Коњокрад, однедавно власница и директорка ТВ Краљево, па представници осталих осам информативних кућа градоначелника и поменуту директорку оптужују да „у интересу политике појединаца у сенци делују партнерски како би се све то још више закомпликовало, одужило и само једној телевизији припао највећи део колача“.

Подсећања ради, градоначелник је још пре месец дана затражио да се власници договоре о расподели првог дела буџетског новца намењеног медијима. И, када је добио усаглашен предлог, који је потписала и директорка Коњокрад, ипак га је кориговао убацујући у „кош“ за расподелу још три медија. Будућих осам корисника тог новца и на то су пристали, али поменута директорка повлачи свој првобитни потпис тражећи јасне критеријуме и више новца, односно трећину од шест милиона динара, уз тврдњу да њена кућа има највише запослених и у свом саставу три медија. Гостујући на тој телевизији, градоначелник је упорно инсистирао на новинарској слози позивајући и директорку Коњокрад, која је тада била у улози водитеља, на договор са колегама. Тако се све пролонгира и даље компликује.

То иде у прилог опозицији која се, уз дневна саопштења о могућем медијском мраку, припрема за предстојећу седницу градске скупштине. Ни коалициони партнери СНС-а, партије из које је градоначелник Јовановић, не деле мишљење градоначелника већ сматрају да је случај и медијима и локалној самоуправи нанео штету. Тврде да би бар први део новца намењеног медијима требало поделити према „старим“ правилима јер, како Јован Нешовић (УРС), каже „не могу се нова правила доносити пре игре”.

Поред тога, на посебном скупу страначких представника са власницима медија закључено је да се будуће расподеле обављају према пројектном принципу, и то уз двоструко повећање износа од само 0,36 одсто буџета, који, уз потписе уговора са власницима медија, ваља одмах поделити.

Томе се на поменутом састанку није противио ни Владимир Павловић, секретар Градског одбора СНС-а. О тој несагласности у ставовима странке и њиховог градоначелника Зоран Бојанић, председник Градског одбора СНС-а, каже:– За разлику од других, градоначелнику не намећемо мишљење и не доносимо одлуке у његово име. То не значи да је било ко поштеђен одговорности за своје потезе, а што се овог случаја тиче сматрам да кривицу делимично сносе и сами медији.

Ипак, мислим да ће се кроз два, три дана све разрешити на обострано задовољство – истиче Бојанић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси