Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дух пијаце у панчевачким гласилима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2013.

Аутор: Миодраг Шашић Извор: Политика

Дух пијаце у панчевачким гласилима

Када је недавно, у препуној сали Скупштине града, председник Управног одбора РТВ Панчево Милош Обреновић завршио своје излагање на трибини организованој поводом нацрта Закона о информисању, завладао је мук. Обреновић се у кратком излагању обрушио на новинаре и уреднике куће чије интересе треба да брани. У ваздуху је остало питање – у чије име он говори.

Осим што је свима такав став звучао чудно, нико се посебно на овај „изгред“ није освртао. Међутим, када је десетак дана касније, главни и одговорни уредник недељника „Панчевац“ Синиша Трајковић објавио причу о томе да се спрема смењивање руководства ових новина, многи су се сетили Обреновићевог излагања.

Трајковић је у редовној колумни написао да је Дејан Симеуновић, иначе руководилац панчевачке пијаце, позвао на разговор Александра Вучковића, заступника капитала у „Панчевцу“ и наложио му да закаже ванредну скупштину акционара листа, на којој ће бити смењен одбор директора. Трајковић је такође тврдио да је од извора те информације, а касније ће открити да се ради о Јовану Лазарову, покрајинском посланику СНС-а и члану Управног одбора Агенције за приватизацију, чуо и да су том разговору присуствовали још Драган Катуца, директор ЈКП „Зеленило“ и наречени Милош Обреновић. Сва тројица су чланови СНС-а. Трајковић тврди да се тројка позивала на сам врх СНС-а, одакле је, наводно, стигла директива.

Уместо да ствари разјасне, први људи панчевачке организације напредњака су, на конференцији за новинаре, све закомпликовали. Жељко Сушец, повереник Градског одбора СНС-а, каже да су му и Симеуновић и Катуца негирали да је до таквог састанка дошло, а све и да јесте, „они су само чланови СНС-а“ и немају овлашћења да воде кадровску политику”. Његов партијски друг, посланик Јован Лазаров, међутим, пред Сушецом је још једном потврдио да је причу чуо од привременог заступника капитала у „Панчевцу“, Александра Вучковића, и да се овај још чудио како он за то не зна, да је „све то у странци договорено“.

Руководилац панчевачке пијаце, Дејан Симеуновић, који у причи важи за организатора „тајног разговора“ је пред камерама ТВ Панчево негирао да се икада срео са Вучковићем, чак и да га познаје, а партијском другу, посланику Лазарову, запретио је судом.

Жељко Сушец, први човек панчевачких напредњака, тврди да ова странка не жели да се меша у кадровску политику „Панчевца“, а што се тиче Милоша Обреновића, председника Управног одбора РТВ Панчево, који је изнео личне ставове на трибини о Закону о информисању, биће смењен и више неће бити ни члан у било ком одбору.

Александар Вучковић јавно не потврђује да је са било ким разговарао о смени у „Панчевцу“, али каже да је упутио захтев за одржавање Скупштине акционара и да ће тражити смену Драгане Кожан, директорке „Панчевца“. Повод: погоршани материјални положај листа. Ако директорка до 12. априла не сазове скупштину, он ће као заштитник капитала, тражити да то учини суд.

Из „Панчевца“ је одмах стигла контрамера – 8. априла је у име куће поднета кривична пријава против Вучковића, који је до пре годину и по дана био и директор „Панчевца“. Пријавом се терети за несавесно поступање и злоупотребу службеног положаја, због чега је нанета штета фирми.

У редовима панчевачке опозиције тврде да је овај рашомон настао као плод борбе више струја међу панчевачким напредњацима, али нико није сигуран да је баш тако. Можда ће ова тврдња покренути нови круг рашомонијаде.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

13.04.

2013.

Nina Pančevo [нерегистровани] у 08:38

TV Pančevo i Pančevac

Obrenović je rekao istinu koje smo svi svesni: program tv Pančevo je katastrofalno loš, novinari su neprofesionalni i lenji (čast izuzecima). Od osnivanja TV Pančeva vlada negativna selekcija. Pančevu treba lokalnia televizija ali ne takva kao što je TV Pančevo. Imamo veoma skupu igračku, veoma lošeg kvaliteta. Pančevo ima puno pbrazovane i pametne dece koja su završila žurnalistiku, političke nauke....zašto oni ne bi započeli karijeru na tv Pančevo, nema mesta od neadekvatnih i lenjih nazovi novinara....

Одговори
пет

12.04.

2013.

Pancevka [нерегистровани] у 20:28

RTV PA

To sto je gosp. predsednik UO RTV PA rekao na pomenutom skupu svakako nije bilo prigodno, medjutim covek je izgovorio istinu. Postavlja se pitanje da li ce gradjani Panceva i dalje "trpeti" takvu televiziju kakva je, samo zato sto ce to biti "dokaz" da se SNS ne mesa u uredjivacku politiku RTV Pancevo. Mislim da je greska praviti paralelu izmedju ova 2 dogadjaja, tim pre sto ova dva medija i ne mogu da se porede ni u kakavom kontekstu- RTV Pancevo je vec godinama promoter i upijac vladajucih koalicija, za razliku od Pancevca. Za koje informacije mi gradjani placamo RTV Pancevo, da li su otkrili neku aferu, da li postavljaju neugodna pitanja lokalnim politicarima ili samo prenose njihove stavove i propagandu sa konferencija za novinare? Tuzno je sve to sto se niko ne bavi time...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси