Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УМ: Власт ствара опасан преседан кад независне медије представља као непријатеље државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2024.

Аутор: Јунајтед медија Извор: Н1

УМ: Власт ствара опасан преседан кад независне медије представља као непријатеље државе

Државни функционери, потпомогнути провладиним медијима, настављају са неоснованим нападима, притисцима и таргетирањима медија који послују у оквиру Јунајтед медија (United media- UM), саопштено је из УМ.

Како се наводи, најновији иступи председнице парламента и некадашње премијерке Ане Брнабић, саветнице за медије председника Србије Сузане Васиљевић и власника провладиног таблоида Информер Драгана Ј. Вучићевића, у емисији Хит Твит на провладиној телевизији Пинк, су кулминација вишегодишње, готово деценијске кампање да се независни медији, а посебно Н1 и Нова представе као непријатељи државе.

„Та кампања се, по правилу, појачава у периодима друштвених криза о којима ти медији извештавају. Оно што посебно забрињава је да представници власти и њима наклоњени медији покушавају на све начине да нормализују таргетирање независних медија, представљајући их као политичке субјекте, организаторе непостојећих државних удара и суберзивне елементе, и то само и искључиво зато што извештавају у јавном интересу и то о стварима о којима нема помена, чак ни на јавном сервису. У непрестаном спиновању, саговорнике медија поистовећују са медијима, извлаче изјаве и текстове из контекста и непрестано понављају тезе о угрожености државе. У овим нападима је нарочито активна Ана Брнабић која је, куриозитета ради, само пре неколико дана изјавила да ради на пуној примени препорука ОДИХР-а. Са сигурношћу можемо рећи да се то не односи на препоруку која подразумева испуњавање дужности „у погледу заштите безбедности медијских радника“, додаје се у саопштењу.

Уместо да се уздржава од запаљивог и токсичног говора те да осуђује претње, притиске и застрашивања независних новинара и медија, Брнабић, која је председница Скупштине Србије, директно угрожава њихову безбедност, поручују из УМ.

„О стању медијских слобода у Србији се изјашњавају бројни релевантни извештаји попут већ поменутог ОДИХР-а и Репортера без граница, где је Србија по медијским слободама заузела претпоследње место у Европи и 98. место у свету, уз константно назадовање из године у годину. Државни функционери не маре ни за препоруке ЕУ, које годинама понављају не само то да високи званичници морају да се уздрже од етикетирања и вербалних напада на новинаре, већ и да такво понашање јавно осуде, што је уосталом и обавеза прописана Уставом и медијским законима“, саопштено је.

Јунајтед медија годинама упозорава на опасне последице континуиране кампање коју против новинара независних медија Н1 и Нова воде државни функционери.

„Позивали смо их да у оквиру својих надлежости обезбеде нормалне услове за рад свих медија. Али, очигледно је да они који предњаче у вербалним нападима, притисцима и таргетирањима професионалних медија не могу да буду заштитници слободе изражавања и позитивно делују на промену климе, односно успостављању окружења за медијске слободе“, додаје се у саопштењу УМ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси