Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли се скупштинске стено белешке цензуришу, или како су из транскрипта избачене увреде напредњака на рачун Здравка Поноша?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2024.

Аутор: Мирјана Р. Миленковић Извор: Данас

Да ли се скупштинске стено белешке цензуришу, или како су из транскрипта избачене увреде напредњака на рачун Здравка Поноша?

Владајућа напредњачка већина у Скупштини Србије увела је ново правило, фалсификовање званичних стено белешки које остају као историјски документ, како би очистила трагове свог вербалног насиља, пише Данас. Тако је из оригиналног транскрипта парламента избачена реченица „ђубре једно усташко“, упућена Здравку Поношу, посланику Србије центра, иако се она јасно и разумљиво чула у директном преносу, наводе саговорици Данаса.

И не само што се чуло добацивање Небојше Бакареца Поношу, већ је и неколико посланика опозиције затражило од потпредседнице парламента Елвире Ковач да казни напредњачког посланика. Ковачева се изговарала да од буке није чула упућене увреде пише Данас.

„Значи, човек је рекао колеги посланику, Здравку Поношу, српском генералу – усташко ђубре, тако му је викнуо свом снагом. Ви то наравно нисте чули, сви су то чули овде. Правите се да не чујете тако ужасну квалификацију која је тиме тежа што долази и упућена је човеку који је пореклом из Книна“, реаговао је Борко Стефановић, да би бивша радикалка, а сада напредњакањина Наташа Јовановић и сама неколико пута поновила „усташко ђубре“, наводно понвљајући речи посланика опозиције.

Делови те полемике ушли су у званични стенограм, али не и добацивање Бакареца. Уместо његове увредљиве реченице у загради стоји – „народни посланици позиције добацују “ .

Када је уведено редиговање

До јуна прошле године званични део стено белешки редовно су била и добацивања, која су углавном била повод жучних парламентарних дебата, па и физичких обрачуна, а онда је напредњачка већина почела да цензурише и транскрипте.

Тако је у „редигованој“ верзији транскрипта расправе од 22. јуна, прошле године, која је на сајту Народне скупштине објављена тек, 27. јуна, изостављена реченице коју је, добацујући током излагања посланика Зорана Зечевића, изговорио народни посланик Небојша Бакарец: „Убијаш пензионере у Аранђеловцу“. Уследио је и покушај да се новинарима убудуће не достављају транскрипти.

Све је тада остало на покушају, али је то фалсификовање историјских докумената означило почетак нове ере званичних скупштинских белешки, мада потпредседница Скупштине Србије Снежана Пауновић, тврди да добацивање Бакареца није избрисано, већ да се добацивања једноставно не бележе.

Од када важи то ново правило за које ни новинари, али и јавност не знају, посланица СПС Пауновић, ипак, није одговорила, већ нам је поручила да имамо право на информације од јавног значаја.

„Изволите их тражити од надлежних“, навела је Пауновићева, док се Елвира Ковач оглушила на наша питања.

Владимир Ерцег, из Цртине иницијативе Отворени парламент, подсећа, међутим, да према члану 118 Пословника Народне скупштине, све изречено на седницама мора бити унето у стенографске белешке, без изостављања.

„На јучерашњој седници Народне скупштине, током расправе о изменама Закона о рударењу и геолошким истраживањима, посланици владајуће већине упутили су увредљиву опаску опозиционом посланику, што се може квалификовати и као говор мржње. Парламентарно руководство није санкционисало овај инцидент, а додатни проблем представља то што та изјава није уврштена у стенографске белешке, упркос томе што је јасно забележена у преносу седнице“, каже Ерцег за Данас.

Додаје да Отворени парламент подсећа да су у претходном сазиву забележени слични случајеви када су „редиговане“ стенографске белешке уклониле одређене реченице, сугеришући постојање уредничког процеса.

„Сада је ситуација још озбиљнија, јер је спорна реченица изостављена већ у оригиналним записима. Отворени парламент упозорава да оваква пракса, поред кршења Пословника, угрожава транспарентност и јавност рада парламента, што представља темељну вредност демократског процеса“, наводи Ерцег.

„Нечасно и незаконито“

Осим што је прекрајење стенограма нечасно, за посланика ПСГ Павла Грбовића, то је и незаконито.

„Пре свега то је незаконит акт којим се спроводи фалсификовање званичних докумената и због тога ће неко морати да одговара. Више пута су се председавајући на основу стенограма позивали и правдали изрицање опомена посланицима опозиције, а у конкретном случају је преступ такав да могу да изрекну и меру удаљења са седнице. Јасно је да се секретаријат Народне скупштине отворено ставио у службу владајуће већине и прекршио све своје законске обавезе“, објашњава Грбовић.

Он додаје да је овај фалсификат још једно средство стварања паралелне реалности након што су покушали да више од 200 присутних људи сведу на 68 приликом утврђивања кворума.

Снежана Пауновић: Принтскрин Парламент.рс

Коментаришући тврдњу потпредседнице парламента да се добацивања у скупштинској сали не бележе, Слободан Цвејић, посланик Србија центра (СРЦЕ) каже да њу демантују стенограми већ са ове седнице из претходна три дана где су забележена добацивања посланика са све именом и презименом….

„Опијен моћи владајући режим је постао толио обестан и бахат да сада не прекраја само историју, од Византије, Немањића и ратова у претходним вековима до последњих избора, него прекрајају и историју од јуче, од јутрос и од пре 5 минута. Најрадије би да избришу из стварности оне који мисле другачије од њих и да сакрију срамоту својих јуришника која боде очи сваком човеку очуваног морала, а таквих има и међу њиховим гласачима“, напомиње Цвејић.

Зоран Лутовац, шеф посланичке групе ДС, додаје да прекрајање стенограма само показује докле је овај режим спреман да иде.

„У највишем законодавном телу врши се фалсификовање званичних докумената! Ако се то ради у парламенту који доноси законе, онда смо ушли у потпуно безакоње“, истиче Лутовац, а његов страначки колега Миодраг Гавриловић додаје да ће напредњаци на исти начин фалсификовати документа у вези са Рио Тинтом и заштитом животне средине.

Биљана Ђорђевић, посланица ЗЛФ, каже да су сви у скупштинској сали могли да чују Бакарецову срамну увреду коју је упутио Здравку Поношу, пошто он те увреде изговара гласно и јасно баш да би их сви чули, док се потпредседница Скупштине правила да је не чује. Иако видео снимак показује да је итекако чула његово добацивање.

„Од председавајућих чујемо објашњење се у скупштинске транскрипте не уноси добацивање већ само званични говори, али то није тачно, јер можемо да прочитамо у стенобелешкама и по које добацивање и то најчешће у загради, претпостављам онда када су довољно гласна да сви могу да их чују“, појашњава Ђорђевићева.

Прекрајање због Гашића

Према њеним речима прекрајање стенограма “институционализовано” је након седнице када се прошле године, расправљало о смени тадашњег министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

А све зато, како каже, да би се прикрило какве гадости изговарају министри на седницама у Народној скупштини пред народним посланицима који би требало да их контролишу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси