Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Критике Маску због објаве на Иксу о атентату Бајдена и Харис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2024.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Критике Маску због објаве на Иксу о атентату Бајдена и Харис

Илон Маск је објавио и обрисао пост на платформи X питајући се зашто нико није покушао да убије предсједника САД Џоа Бајдена и потпредсједницу Камалу Харис, истог дана када је бивши предсједник Доналд Трумп био мета још једног очигледног покушаја атентата.

Америчка тајна служба тврди да је „свјесна“ Маскове објаве, док је Бијела кућа у саопштењу осудила објаву, рекавши да је „ова реторика неодговорна“.

Технолошки милијардер, који је и сам Трампов присталица, брзо је критикован и од стране корисника Икса с, који су рекли да су забринути да би постови на његовом налогу који прати скоро 200 милиона људи могле потакнути насиље против Бајдена и Харис. Стручњаци пак упозоравају да би Маск својим објавама могао манипулисати повјерењем јавности како се ближи дан избора у САД, пишу свјетски медији.

Маскова лекција

Неколико сати након онога што је ФБИ објавио информацију о другом покушају атентата на бившег предсједника Трумпа, Илон Маск је написао на свом налогу на X-у, а затим обрисао, објаву сугеришући да је чудно да нико није покушао убити Бајдена или Харис. Његова примједба одмах је изазвала бијес, истиче The New York Times.

Маск, који је подржао Трампа и често коментарисао америчку предсједничку кампању, рекао је да је његов пост на X био замишљен као шала.

„Лекција коју сам научио је да само зато што кажем нешто групи, а они се смију, не значи да ће то бити тако урнебесно као објава на X-у“, рекао је он у сљедећој објави рано у понедјељак, 16. септембра. „Испоставило се да су вицеви много мање смијешни ако људи не знају контекст и ако је испорука обичан текст“, написао је у другом.

Бијела кућа је у понедјељак осудила Мусков пост, назвавши га „неодговорним“.

Ендру Бејтс, гласноговорник Бијеле куће, поновио је изјаве Бајдена и Харис да у Сједињеним Државама нема мјеста политичком насиљу. „Насиље треба само осуђивати, никако га охрабривати или шалити се (о томе)“, рекао је Бејтс.

Тајна служба је у недјељу саопштила да је пуцала на наоружаног човјека у Трамповом голф клубу у West Palm Beach на Флориди, док је бивши предсједник играо. Осумњичени је касније ухапшен.

Маск, најбогатији човјек на свијету, стекао је репутацију по којој који није везан друштвеним конвенцијама када је у питању изражавање свог мишљења, нагласио је њујоршки лист додајући да га је његово богатство учинило релативно отпорним на критике, а његова грубост га је учинила херојем за многе на десници који се противе ономе што називају политичком коректношћу.

Тајна служба ‘свјесна објаве’

Док је Бијела кућа осудила Илона Маска због твитања да „нико чак ни не покушава да убије Бајдена/Камалу“ као одговор на питање корисника X-а: „Зашто желе да убију Доналда Трампа?“, америчка тајна служба је саопштила да је упозната са објавом милијардера на друштвеној мрежи X.

Технолошки милијардер је избрисао спорну објаву али, истиче The Guardian, не прије него што је тајна служба, задужена за заштиту садашњих и бивших предсједника, потпредсједника и других значајних званичника, примијетила пост.

„Тајна служба је свјесна објаве на друштвеним мрежама коју је објавио Елон Муск и као ствар праксе, ми не коментаришемо ствари које укључују заштитне обавјештајне податке“, рекао је гласноговорник.

„Можемо, међутим, рећи да Тајна служба истражује све пријетње које се односе на наше заштићене особе“, додао је гласноговорник америчке тајне службе одбивши да прецизира да ли је агенција контактирала Муска.

BBC наглашава да су многи корисници X-а критиковали Мускове коментаре – који су били попраћени емотиконима подигнутих обрва – а неки су навели да је објава била облик хушкања на америчког предсједника и потпредсједника.

Контроверзни технолошки могул сматра се блиским Трумповим савезником и формално га је подржао након одвојеног покушаја атентата на бившег предсједника током скупа 13. јула у Бутлеру у Пенсилванији. Од тада, Муск је често твитовао или поново објављивао поруке које су критичне према Бајдену и Харис и у подршци Трампу.

Технолошки милијардер је, истиче ББЦ, близак Трампов савезник, који је обећао да ће, ако освоји други мандат као предсједник САД, ангажовати Муска да води „комисију за ефикасност владе“ .

Маскова подршка Трампу

Муск је посљедњих година све више размишљао о политици, често наглашавајући ставове крајње деснице својим скоро 200 милиона X пратилаца на X-у, нагласио је Wall Street Journal.

Муск је објављивао о илегалној имиграцији и медицинском третману за трансродну дјецу. Недавно је подијелио лажне тврдње о томе да имигранти убијају и једу кућне љубимце у Спрингфиелду у Охају, за шта нема доказа.

Прошлог мјесеца Маск је интервјуисао Трампа у разговору који је емитован на X, дајући бившем предсједнику форум за покретање личних напада на политичке ривале док је разговарао о имиграцији, националној сигурности и енергетској политици.

Лист такођер напомиње да је Трамп у говору раније овог мјесеца рекао да је Маск пристао да води комисију за ефикасност владе у другој Трумповој администрацији.

Комисија ће извршити ревизију цијеле савезне владе и дати препоруке за драстичне реформе, рекао је Трумп. То би Муску дало утицај на исте агенције које регулишу портфолио његових компанија, укључујући Теслу и ракетну компанију SpaceX, што повећава могућност сукоба интереса.

Муск је рекао да планира да доприноси са око 45 милиона долара мјесечно одбору за супер политичко дјеловање који подржава Трумпа, објавио је Wall Street Journal у јулу. Маск је касније на X, платформи коју посједује, рекао да донира на „много нижем нивоу“.

Истине и обмане

Муск је посљедњих година често распиривао политички напете тренутке, а његови нетачни постови заједно са недостатком заштитних ограда на његовом налогу којег прати око 200 милиона људи, изазивају забринутост за предстојеће америчке изборе, указује Associated Press (АП).

Стручњаци и изборни званичници упозоравају да би Муск могао утицати на људе да доводе у питање легитимност гласања. Али су такођер забринути да би његове ријечи могле мотивисати пријетње и насиље над изборним радницима или кандидатима.

„X и Муск опасно и неодговорно подижу температуру политике у критичном тренутку“, рекла је Хеиди Беирицх, суоснивачица Глобалног пројекта против мржње и екстремизма. „То је срамотно.“

Овај 53-годишњи милијардер који је купио и трансформисао Тwиттер 2022. године моделирао је своју страницу друштвених медија као тржиште идеја на којем људи могу слободно говорити без цензуре, што је потез који су подржали многи конзервативци. Често је рекламирао X као супериоран извор вијести за мејнстрим медије, онај гдје корисници могу објављивати без страха и разабрати „истину“.

Ипак, додаје АП, промјене које је Муск направио у компанији током двије године такођер су омогућиле ширење лажних и непровјерених информација.

Распустио је савјетодавну групу за повјерење и сигурност у компанији и престао с примјеном правила о модерирању садржаја и говору мржње која је страница слиједила прије његовог преузимања. Обновио је налоге теоретичара завјере, потакнуо ангажман на платформи исплатама и садржајним партнерствима, те увео значајку Цоммунитy Нотес која повремено доводи до обмањујућих коментара на објаве.

Рик Хасен, професор права на Калифорнијском универзитету у Лос Ангелесу, рекао је да је Муск деградирао ову страницу тако да је само сјена онога што је била 2020. године, када се сматрало прилично поузданом „клириншком кућом за информације“.

„Твитер, или X, сада има сасвим другачију јавну репутацију. Постоји разлог зашто су милиони људи напустили платформу, а оглашивачи отишли“, рекао је Хасен. „Шири ужасне поруке. (…) Питање је да ли ће тржиште идеја функционисати довољно добро“ да ће људи препознати те поруке као непоуздане, додао је Хасен

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси