Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јунајтед Медија се обратила Уставном суду поводом покушаја Савета РЕМ да спречи своје распуштање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2024.

Аутор: Данас Извор: Данас

Јунајтед Медија се обратила Уставном суду поводом покушаја Савета РЕМ да спречи своје распуштање

Јунајтед Медија се обратила Уставном суду Србије, поводом покушаја Савета РЕМ-а да оспори законске одредбе о свом распуштању, истичући бројне примере незаконитог или дискриминаторног поступања чланова овог органа, саопштено је.

Подсетимо, у складу са медијском стратегијом и преговорима медијских удружења уз помоћ ОЕБС и Европске уније, новим Законом о електронским медијима је прописано да се, у циљу унапређења медијске сцене, Савет РЕМ-а распусти до 4. новембра 2024. године.

„Међутим, месецима након усвајања наведеног прописа, а након одржаних парламентарних и локалних избора, РЕМ је поднео Уставном суду иницијативу за покретање поступка за оцену уставности ради оспоравања законски прописане смене функционера који га воде“, додаје се у саопштењу.

Унитед Медиа наводи да је заинтересована за предметни поступак, између осталог „због негативног искуства њених повезаних лица на конкурсима РЕМ-а за националну телевизијску дозволу, због којих су након две године судски поступци и одговарајуће пријаве још у току“.

„У свом обраћању Уставном суду, компанија из састава групације Унитед Медиа је нагласила бројне примере незаконитог или дискриминаторног поступања РЕМ-а за које су претежно одговорни чланови Савета, селективне примене закона, занемаривања дужности надзора рада електронских медија (нарочито у изборном процесу, али и у виду непоштовања програмских елабората на основу којих је националним емитерима додељена дозвола), притисака на независне медије и другог противзаконитог понашања. Указали смо на бројне оцене кредибилних домаћих и интернационалних организација којима се оспорава непристрасност и рад постојећег Савета РЕМ-а, укључујући Европску комисију, Уједињене нације, ОЕБС, ОДИХР, Савет за борбу против корупције, међународне медијске организације итд. Такође смо указали на стратешке документе и правне акте који подразумевају реструктурирање РЕМ-а као први задатак у унапређивању слободе медија у Србији. Између осталог, Унитед Медиа је подсетила Уставни суд на јавне изјаве бивших функционера РЕМ-а који неспорно откривају потребу темељне ревизије функционисања тог тела“, пише у саопштењу.

Како се наводи, важеће одредбе Закона о електронским медијима, којима се предвиђа распуштање постојећег и именовање новог Савета РЕМ-а, нити повређују владавину права, нити су дискриминаторне, нити вређају било чија права да учествује у управљању јавним пословима.

„Унитед Медиа сматра да су наведене одредбе неопходни први (али не и једини) корак ка побољшању стања медијских слобода и да би било какво одлагање њихове примене било јасан знак наставка урушавања основног права грађана Србије на независно јавно информисање. Надамо се да ће Уставни суд донети исправну одлуку“, саопштено је.

Запосленом, иначе, може да „мирује“ радни однос и уколико иде на одслужење војног рока, буде упућен на рад у иностранство од стране послодавца, буде привремено упућен на рад код другог послодавца или оде на издржавање затворске казне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси