Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нервоза међу онима који су потенцијални извршиоци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2013.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Нервоза међу онима који су потенцијални извршиоци

После само два месеца рада Комисије за истрагу убистава новинара већ се осећа нервоза међу онима који су потенцијални починиоци, који су учествовали у неким другим злочинима. Изражена је тенденција да се на неки начин утиче на истражиоце, неке чланове Комисије или људе који су ангажовани у овом послу на различите начине.

Наравно, постоји и сејање дезинформација и полуинформација које треба да омету рад Комисије, креирају лажне трагове. Све смо то и очекивали, каже за Данас Веран Матић, председник Комисије за истрагу убистава
новинара.

 

- Не могу говорити о тренутним активностима Комисије, јер сваки дан имамо анализу и истрагу везану за неки нови траг, неки стари податак или дојаву. Око 20 оперативаца МУП-а, уз помоћ чланова комисије из БИА, раде свакодневно.

Комисија за истрагу убистава новинара јуче је добила документацију од Тужилаштва у вези са случајем новинарке Даде Вујасиновић, потврдио је за Данас председник Комисије Веран Матић.

Како додаје, након што су све доступне податке претходно доставили Министарство унутрашњих послова и Безбедносно-информативна агенција, документација у вези са случајем новинарке Даде Вујасиновић је комплетирана и биће послата на експертизу некој од специјализованих институција за решавање убистава.

- На седници Комисије која је одржана прошле недеље сагласили смо се да је неопходно пронаћи и ангажовати кредибилну институцију или појединце, специјалисте у области балистике и судске медицине са великим искуством које подразумева обраду најмање 50 убистава годишње, коју би ангажовали у случају расветљавања убиства новинарке Даде Вујасиновић - каже Матић.

Он додаје да је на седници договорено да се овакав предлог пошаље Тужилаштву, и предложи координација у избору, како би налази тих стручњака и институција, направљени у оквиру законске форме, били саставни део истражног  поступка, релевантни за судски процес.

- Одлука и предлог Комисије прослеђени су Тужилаштву у петак. У исто време, тражили смо и састанак како би се договорили о практичним аспектима сарадње по овим питањима, што подразумева договор око тога на који начин ће се презентовати целокупна документација везана за поступак супервештачења која ће дати веродостојне резултате који би се могли дефинисати као непорециви - наглашава Матић.

Према његовим речима, експертизе у области судске медицине и балистике приликом увиђаја у вези са смрћу Даде Вујасиновић, као и после тога, дале су податке који су у супротности и који су протумачени на начин који је створио несигурност када је реч о томе како је настрадала Дада Вујасиновић, „што је за последицу имало и узнемирење породице, колега и јавности“.

- Комисија је упутила захтев Тужилаштву да достави копије докумената прибављених у случајевима убиства како Даде Вујасиновић тако и Славка Ћурувије и Милана Пантића. Очекујемо да ова документа буду достављена Комисији у најскоријем периоду како би она могла успешно да настави свој рад, који је у првом реду управо усмерен ка утврђивању истине о овим убиствима, што значи и директну помоћ тужиоцима који раде на овим случајевима.

Веома је важно да што пре добијемо ову документацију, јер Комисија интензивно ради на анализи постојећих докумената, али и подстиче рад истражних тимова који раде на сва три случаја, а којима недостају делови документације које су тужиоци прибавили ван полицијске истраге - истиче Матић и додаје да тужилаштво припрема и копије докумената у вези са Ћурувијом и Пантићем.

Нови подаци о убиствима Ћурувије и Пантића

- У случајевима Ћурувије и Пантића ради се веома интензивно. Постоји низ нових података и праваца које испитују истражни тимови, помно проверавају податке из досадашњих истрага, али и нове трагове и сведочења. Посао је веома комплексан и треба имати стрпљења, не срљати, бити веома пажљив и испитати све трагове. Као и радити интензивно, што Комисија и чини редовним недељним састанцима и свакодневним оперативним радом. За сада није било потребе да се у овим случајевима користи било који облик суперекспертизе, јер се трага за убицама и доказима, као и мотивима и налогодавцима. Када нам то затреба, имамо могућност да ангажујемо најбоље, и то ћемо свакако и учинити - закључује Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси