Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ‘ВАЦ’ хоће да купи "Вечерње новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2009.

Извор: Прес

‘ВАЦ’ хоће да купи "Вечерње новости"


БЕОГРАД - Немачка медијска кућа „ВАЦ“, која је већ власник 50 одсто дневног листа „Политика“, намерава да купи још једне велике дневне новине у Србији „Вечерње новости“, открива Прес.

Немачки „ВАЦ“ затражио је 16. јануара од Комисије за заштиту конкуренције мишљење да ли би куповином акција „Вечерњих новости“ имали монопол на тржишту медија, пошто већ имају акције у „Политици“. Без позитивног одговора Комисије за заштиту конкуренције „ВАЦ“ не би могао да постане и власник „Новости“.

Председник комисије Дијана Марковић-Бајаловић, потврдила је за Прес да је „ВАЦ“ тражио њихово мишљење у вези са евентуалном куповином „Новости“, али није желела да нам открије кад ће комисија донети решење.

- Према закону, комисија има рок од четири месеца да изда закључак да ли би у овом случају постојао монопол. Уколико у том року комисија не изда никакво мишљење, то се према закону тумачи као „ћутање администрације“, односно даје захтев подносиоца одбијен. О овом случају не могу да говорим јер анализаније завршена. Колико знам, имамо још око два месеца до истека рока за одговор- каже Дијана Марковић-Бајаловић.

„ВАЦ“ је и у августу 2006. године покушао да купи „Новости“, али то нису хтели да дозволе како Влада Србије, тако ни управа овог дневника. Уместо немачке компаније, већински пакет „Новости“, односно 62,36 одсто акција, купио је конзорцијум фирми српских бизнисмена на челу са Миланом Беком, док је Србија задржала 36,6 одсто акција. Поред власништва у „Политици“, „ВАЦ“ је 12. августа 2008. године, уз сагласност Комисије за заштиту конкуренције, постао и стопроцентни власник предузећа задистрибуцију новина „Штампа систем“, „Штампа комерц“ и Штампа прес“.

Б. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси