Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  In memoriam Ђорђо Вукоје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2013.

Аутор: Ђорђије Ускоковић Извор: Политика

In memoriam Ђорђо Вукоје

(1950–2013) Прекјуче је у Београду, у 63. години, после краће и тешке болести, умро познати фоторепортер и новинар Ђорђо Вукоје.

Рођен је у Пађанима код Билеће, где је провео детињство и завршио основну школу. Гимназију је похађао у Земуну а психологију је студирао на Филозофском факултету у Београду. Веома рано се посветио фотографији а касније и новинарству и стасао у веома познатог фоторепортера. Као слободни новинар-репортер, од првих студентских дана сарађивао је с бројним редакцијама новина, часописа, ревија; његово име могло се наћи у импресумима или уз хиљаде фотографија или текстова.

 

Иако одавно важи за доајена међу фоторепортерима, своју прву самосталну тематску изложбу имао је тек 2006. у општини Савски венац „Било, не поновило се”, поводом катастрофалних поплава у Србији те године.

Другу своју изложбу „СВУРФ – театарски вирус 07-13”, с педесет уметничких фотографија, у оквиру манифестације „Боље Арт него Шкарт”, отворену 27. марта ове године у Галерији Театра 78, није могао да види; већ је био на самртничкој постељи.

Радознао и упоран да сваки важан догађај забележи својом камером, Ђ. Вукоје је стизао готово свуда, и на време, од ратишта и свратишта, до свечаности и манифестација, иако је од ране младости био нарушеног здравља. Снимао је и оно што се властима у разним режимима није свиђало, па је будући храбар, радознао и истинољубив, веома рано „евидентиран” као дисидент, неко на кога треба стално мотрити.

То је режим и чинио седамдесетих и осамдесетих година, те га је стално пратио, приводио и притварао, чак и премлаћивао, а често је остајао и без опреме и снимљеног материјала који су му плењени или ломљени.

Упркос томе, Ђорђо Вукоје остаће упамћен код бројних пријатеља и познаника као човек који се никоме у свом иначе осетљивом послу није замерио. И по томе што је своју завичајну, кршну и кршевиту Херцеговину коју је често посећивао увек носио у души где год да је био, настојећи да њене особености и своје успомене на њих овековечи својим фотоапаратом.

Био је члан УНС-а тридесет година, а НУНС-а од оснивања.

Место и датум сахране Ђорђа Вукоја биће накнадно објављени.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

02.04.

2013.

Поштовалац [нерегистровани] у 08:35

и колега

Вечан му спомен. Бог да му душу прости!

Одговори
пон

01.04.

2013.

Lepa [нерегистровани] у 18:59

Slava mu

Neka mu je večna slava; ali ostaje pitanje što je tako mali broj medija objavio vest o smrti našeg kolege?

Одговори
пон

01.04.

2013.

Vojkan Ristić, novinar Vranje [нерегистровани] у 11:59

Dragom Djordju

Poslednji pozdrav, prijatelju,saborcu, iskrenom i humanom čoveku sa kojim sa godinama saradjivao u "Srpskoj reči" i "Studentu".

Neka ti svetlost, bude naklonjena, dragi Djordjo !

Vojkan Ristić,sa porodicom

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси