Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зукорлић вређао и претио новинарки Данаса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2013.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Зукорлић вређао и претио новинарки Данаса

Текст новинарке листа Данас Слађане Новосел под називом „Побуна имама против муфтије Зукорлића“ изазвао је бројне коментаре и реаговања. Међу онима који су реаговали нашла се и Информативна служба Мешихата Исламске заједнице у Србији, на чијем челу је муфтија Муамер Зукорлић.

У саопштењу које су упутили редакцији Данаса износи се читав низ увредљивих и личних квалификација на рачун наше новинарке. Због тога, али и због говора мржње, паушалних оцена, као и због заштите доброг укуса наших читалаца, редакција листа Данас одлучила је да поменуто саопштење Информативне службе Мешихата Исламске заједнице у Србији не објави.

 

О низу бруталних претњи које би могле довести до угрожавања безбедности наше новинарке обавештена је Полицијска управа у Новом Пазару, новинарска удружења

- НУНС и УНС, као и међународна новинарска удружења и Мисија ОЕБС-а у Србији.

Независно удружење новинара Србије најоштрије је осудило понашање Мешихата Исламске заједнице у Србији  које, не по први пут, „непримерено јавној комуникацији, увредама и личним дисквалификацијама“ реагује на извештавање из Новог Пазара новинарке Данаса Слађане Новосел. „Саопштење Мешихата је и својеврстан притисак не само на колегиницу  Новосел, већ и на остале новинаре који извештавају из Санџака, наводи се у саопштењу НУНС-а и додаје да Мешихат, на овај начин, не доприноси грађанској и верској толеранцији за коју се вербално залаже, већ објективно угрожава слободу јавне речи.

„НУНС позива муфтију Муамера еф. Зукорлића и Исламску заједницу у Србији да се аргументима и чињеницама боре за своје ставове и у медијима и у јавности имајући у виду да овакви напади на новинаре могу угрозити и њихову личну безбедност“, закључује се у саопштењу НУНС-а.

И Удружење новинара Србије протестовало је „због грубих и неоснованих напада Информативне службе Мешихата Исламске заједнице у Србији на професионални и морални интегритет дописнице листа Данас из Новог Пазара Слађане Новосел“. Како се додаје, текст Информативне службе, уместо да оповргне чињенице из текста Слађане Новосел, уколико их је могуће оповргнути другим чињеницама, спекулише о побудама и тобожњим задњим намерама ауторке. „Саопштење Информативне службе је класични пример блаћења какви подлежу санкцијама и друштвеној осуди у уређеним демократским друштвима и пример осионости и одсуства поштовања норми и начела пристојне јавне комуникације“, каже се у саопштењу УНС-а и додаје да је „Слађана Новосел добро обавештена, посвећена и професионално одговорна новинарка и да ово није први пут да је због своје новинарске истрајности и храбрости изложена притисцима и претњама у Новом Пазару“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси