Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Фарма” уместо вести?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2013.

Аутор: Д. Вукашиновић Извор: Панчевац

„Фарма” уместо вести?

На одвојеним конференцијама за новинаре, одржаним у петак и понедељак, 22. и 25. марта, руководство и Синдикална организација РТВ-а Панчево огласили су се поводом намере државе да донесе нов закон о информисању и медијима.

Јавна расправа о Нацрту овог правног акта завршена је крајем прошле недеље и, након разматрања пристиглих примедби, он треба да се нађе пред Скупштином Србије. Запослени у панчевачкој Радио-телевизији оценили су да ће ефекат закона у предложеном тексту донети гашење локалних електронских медија, те су затражили да се, уместо обавезне приватизације, дозволи формирање регионалних јавних сервиса, по угледу на РТС и РТВ.

– Ми смо свесни тога да је доношење овог закона важно за процес преговарања са ЕУ и да држава не може више да буде власник медија. Међутим, још увек не видимо јасан одговор на питање ко ће постати власник када држава то више не буде била и шта је гаранција да ће тај будући власник бити бољи заштитник интереса грађана да буду информисани од државе – рекла је Светлана Ђедовић, директорка Радио-телевизије Панчево.

Невена Симендић, главна и одговорна уредница Телевизије, оценила је да ће усвајање оваквог закона довести до пропасти локалних и регионалних електронских медија због инсистирања на њиховој обавезној приватизацији.

– Намера да се ова гласила приватизују по сваку цену у ситуацији када на тржишту реклама нема новца, па су она потпуно неисплатива, бесмислена је. Зато би овакве медије хтели да купе или они који желе да оперу паре и после тога их униште, што смо већ видели у досадашњој пракси, или неко ко има краткорочан политички интерес – оценила је Невена Симендић.

Она је подсетила на то да готово ниједна од информативних локалних станица које су претходних година приватизоване није преживела тај процес и упозорила да је тиме угрожен интерес грађана локалне средине да буду обавештени о животно важним стварима.

– Како ће грађани доносити одлуке на изборима ако не буду упућени у то шта се у њиховој средини дешава, а свакодневним животним проблемима неће да се бави нико други осим локалних медија? – запитала се Невена Симендић.

Она је критиковала предлог из Нацрта закона да се информативни програми финансирају преко пројеката, рекавши да је он неостварив и недоречен, и поновила предлог Крагујевачке иницијативе да се интерес јавности да буде информисана заштити оснивањем регионалних јавних сервиса. Крагујевачка иницијатива је удружење неколико радиотелевизијских станица, а међу њима је и РТВ Панчево, које се залаже за то да постојећи локални електронски медији буду сачувани од дивље приватизације тако што би им се обезбедило стабилно финансирање из локалних буџета, али без могућности да владајуће странке у тим срединама утичу на уређивачку политику.

Невена Симендић је оценила да ће у противном будући власници информативних гласила у трци за зарадом читав медијски простор претворити у велики ријалити шоу. Сличне ставове су изнели и чланови Синдикалне организације РТВ Панчево.

Омер Хамзагић, председник синдиката, упозорио је јавност на то да Нацрт закона не уважава Стратегију развоја информисања у Србији до 2016, која предвиђа постојање регионалних јавних сервиса. Он се успротивио приватизацији, јер је она до сада донела гашење медија и отпуштање радника.

Хамзагић је критиковао УНС, НУНС и друга струковна удружења због подршке дате Нацрту закона, рекавши да њих не интересује како ће преживети ни њихове колеге у локалним медијима ни информативно новинарство, већ само ко ће узети новац из локалних буџета за пројекте. Лепе речи није имао ни за велике синдикалне централе „Независности” и Самосталних синдиката, јер се нису ниједном огласиле због опасности која прети опстанку запослених у јавним гласилима.

Синдикална организација РТВ Панчево и руководство те медијске куће позвали су локалну власт да се огласи поводом ових проблема, а грађане да дођу у велику салу Скупштине града на трибину „Да ли Панчеву треба РТВ Панчево?” у четвртак, 28. марта, у 20 сати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси