Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС брани цензора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2013.

Извор: Pištaljka.rs

НУНС брани цензора

Независно удружење новинара Србије (НУНС) није обавило основни новинарски задатак пре него што је одговорило на писмо Пиштаљке – проверило чињенице. Зато НУНС-у и јавности предочавамо документа и друге доказе који сведоче о улози потпредседника НУНС-а Драгана Јањића у политичком прогону новинара.

Одлука Политике о формирању комисије за утврђивање вишка запослених (Драган Јањић био „непосредни руководилац“)

Одлука Политике о формирању комисије за премештај запослених на друга радна места (Драган Јањић члан)

Писмо новинара председници Управног одбора Политике а.д. Соњи Лихт

Одговор WAZ-a новинарима Политике (на српскомна немачком)

Откази уговора о раду Владимиру РадомировићуСветлани Васовић МекинаДрагани Матовић 

Жалбе новинара на цензуру у Политици

НУНС каже: Без жеље да се упушта у било какву полемику, НУНС жели да нагласи да се Драган Јањић у својој дугогодишњој новинарској каријери управо борио против цензуре и залагао за слободу јавног изражавања.

Драган Јањић је на месту заменика главног и одговорног уредника и уредника политичке рубрике Политике забрањивао било какав критички тон према режиму и спречавао објављивање текстова који нису били по вољи тадашње власти.

Као доказ, објављујемо преписку новинара са Јањићем и главним уредником Драганом Бујошевићем из 2009. године из које се јасно види да је Јањић претио новинарима који нису били „на линији“. О овим притисцима обавештени су и Управни одбор Политике и тадашњи немачки сувласник листа WAZ. У одговору, немачка компанија потврдила је да зна за притиске, али је навела да не може да одговара за понашање „српског партнера, нарочито из области политике“.

Управни одбор Политике и његова председница Соња Лихт никад нису одговорили на писмо новинара у којем су биле наведене ове чињенице.

НУНС каже: Као помоћник главног и одговорног уредника „Политике“ није био у позицији да непосредно одлучује ко ће бити проглашен технолошким вишком.

Пиштаљка објављује доказе да је Јањић, заменик главног и одговорног уредника Политике (не помоћник како тврди НУНС), био у комисији која је одлучивала ко ће бити проглашен технолошким вишком. Јањић, који је у Политику дошао с места помоћника министра у Влади Србије, лично је говорио неподобним новинарима да ће их предложити за технолошки вишак јер за њих „нема места“ у редакцији. Главни критеријум по коме је одређивано ко ће бити вишак су оцене које је давао и Јањић. За новинаре који су били виђени „за одстрел" те оцене биле су вишеструко ниже од претходних, а Јањић је утицао на њихов учинак тако што је одбијао теме које су предлагали. 

Јањић је, заједно са Бујошевићем, спречавао излажење текстова неких новинара, што је Бујошевић потврдио на суђењу по тужби Светлане Васовић Мекина, где је признао да је забранио објављивање њених текстова. Упркос томе што је Светлана Васовић Мекина чланица НУНС-а од оснивања, ово удружење није ни покушало да је заштити, иако је било обавештено о дешавањима у Политици.

НУНС каже: Према нашим сазнањима, бивши „Политикини“ новинари који су тренутно ангажовани у порталу Пиштаљка узели су отпремнину и напустили „Политику“. Није нам познато да постоји одлука о њиховом проглашењу за технолошки вишак.

Ако НУНС-у „није познато да постоји одлука“ зашто онда спекулише? Обавештавамо НУНС да отпремнина по закону следује само ако је радник проглашен технолошким вишком. Објављујемо отказе уговора о раду Владимиру Радомировићу, Светлани Васовић Мекина и Драгани Матовић из којих се јасно види да смо проглашени технолошким вишком.

Како би спровели акцију уклањања неподобних новинара и лажно створили „вишак“ запослених, Јањић и остали руководиоци Политике приморали су хонорарне сараднике да уместо са новинама уговоре потпишу са Југословенском ауторском агенцијом, чији је сувласник у то време био премијер Мирко Цветковић.

Уместо да на челу најзначајнијих српских новина истражује случајеве корупције и тиме испуни контролну улогу медија, Јањић је омогућио да новац из предузећа под контролом Владе иде премијеровој фирми. Због овог сукоба интереса, неколико новинара Политике (који су сада у Пиштаљци) 2009. године поднело је пријаву против Мирка Цветковића Одбору за решавање о сукоба интереса. До данас нико није одговорио на ту пријаву.

Очекујемо да се председник НУНС-а Вукашин Обрадовић извини јавности због неистина изнетих поводом писма Пиштаљке и да покрене иницијативу за смену Драгана Јањића са места потпредседника удружења.

Пошто је Јањић запослен као саветник у кабинету Заштитника грађана, позивамо и Сашу Јанковића да поново процени да ли Јањић, који је угрожавао слободу јавне речи и претио онима који критички размишљају, може да буде запослен на том месту.

Са жаљењем морамо да приметимо да је НУНС – основан да би се новинари супротставили политичким притисцима – заборавио како се бори за права новинара и право јавности да зна.

Бивши новинари Политике отпуштени крајем 2009. и почетком 2010. године

Владимир Радомировић

Драгана Матовић

Маријана Милосављевић

Светлана Васовић Мекина

 

 

 

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

29.03.

2013.

Aleksandar [нерегистровани] у 20:24

Podrška istini

Zao mi je sto se kasno ukljucujem. Ali kao stradalnik Janjica, Bujosevica, Kljajica i ostale Politikine vrhuske dajem puno podrsku koleginicama i kolegama stradalnicima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси