Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Део електронских медија у Црној Гори се жали на резултате истраживања гледаности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2013.

Извор: vijesti.me

Део електронских медија у Црној Гори се жали на резултате истраживања гледаности

Део електронских медија пожалио се на резултате истраживања гледаности и поверења грађана у телевизије, према којима је Телевизија Вијести препозната као најбоља.

Као пример директор Пинк М телевизије Горан Раденовић је навео да популарни садржаји те медијске куће попут “Мале невесте”, “Брачног судије”, “Моје велике свадбе” и “Амиџи шоуа” имају далеко мању гледаност у Црној Гори, него у Србији, што је погрешно и неистинито. „Тако Амиџи шоу има гледаност у Србији до 30 одсто, док је у Црној Гори популаран код око 12 одсто грађана.

 

Даље Брачни судија у Србији има гледаност око 30 одсто грађана, док је у Црној Гори она мања за скоро 10 процената, „Моја велика свадба“ има гледаност 25 процената у Србији, а у Црној Гори око 17. Слично је и са серијом „Мала невеста“”, казао је Раденовић. Он је оценио да једна агенција која ради истраживања гледаности, има монопол, те да истраживања која раде не одражавају стврано стање на јавној сцени.

Директор телевизије Прва за Црну Гору Владан Анђелковић казао је да се део електронских медија окупио како би указао на те злоупотребе, указујући да систем мерења гледаности није добар. „Компаративном анализом садржаја које емитујемо у Србији и Црној Гори дошли смо до значајних разлика због који основано сумњамо у валидност резултата истраживања“, казао је Анђелковић. Он је прецизирао да електронски медији који су и сазвали конференцију како би указали на тај проблем, нису радили истражвања која би побила досадашње резултате, већ да се њихове „оправдане сумње“ ослањају на компаративне анализе.

„Мерења се раде једном у три месеца, и телевизија их наручује онда када по програмској шеми има јак програм. У децембру је планирано такво истраживање, а тада је Прва емитовала Први глас Србије и серију Сулејман величанствено, који су били популаран у Црној Гори, али је истраживање померено за касније“, рекао је Анђелковић. Он је казао да је последица таквих, према његовим речима нереалних истраживања, и неравномерна расподела профита и вештачко подизање рејтинга једне ТВ станице.

Соња Дробац из Алтлас телевизије казала је да се ти медији залажу за увођење такозваног „пиплметра“, уређаја који се прикључи на телевизијске пријемнике узорком обухваћених грађана, и који на тај начин мери гледаност. За такав подухват, како је рекла, потребно је да се ангажује медијска сцена, агенције које контролишу електронске медије, као и државни апарат.

Таква мерења гледаности, како су саопштили, користе се у већини држава региона. Директорка Телевизије Црне Горе Радојка Рутовић казала је да је медијски монопол штетан, те да би „транспарентија истраживања дала објективну слику о медијској сцени“. „Свака циљана, пројектована и на сумњивом нивоу презентована наводна гледаност и поверење не може бити од јавног интереса“, рекла је она.

Раденовић је рекао да се процењује да на рекламирање на електронским медијима годишње оде око шест милиона евра. „Проблем се може решити и тако што ће се позвати нека друга агенција која ће радити истраживање 12 пута годишње, уместо досадашњих четири пута“, рекао је он.

На питање „Вијести“ Раденовић није желио да прецизира која је аганција радила спорна истраживања, већ је одговорио да „новинар то треба да зна“. Организатори конференције нису позвали прозвану Телевизију Вијести, као ни агенцију чија истраживања дају невалидне резултате, из разлога што је циљ био да се укаже на проблем.

Организатори су најавили да ће са проблемом упознати и надлежне институције и Европску комисију. Конференцији су осим медија, чији су представници говорили, присуствоивали и Драшко Ђурановић са Портала Аналитика, Миодраг Стругар из Антене М, Ђуро Вучинић из Монтене, као и Марина Вуковић из ТВЦГ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси