Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Против медијског мрака јужно од Саве и Дунава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2013.

Извор: Данас

Против медијског мрака јужно од Саве и Дунава

Морамо се енергично и свим демократским средствима борити против евентуалне примене новог сета медијских закона, чија примена ће, без икакве дилеме, довести до дефинитивног урушавања онога што је након погубне приватизације остало од система јавног информисања у Србији.

Крагујевац, Ниш, Нови Пазар и други већи градови у Србији не смеју да дозволе гашење својих локалних и регионалних телевизија, који су једини извор објективног, правовременог и информисања о друштвеним, економским, политичким, комуналним, инфраструктурним и другим питањима и проблемима у њиховим срединама. Морамо се заједнички, формирањем једног фронта, успротивити увођењу медијског мрака у унутрашњости Србије, у којем ће онда све бити дозвољено.

 

Ово је резултат највећег броја дискусија на јучерашњој јавној расправи посвећеној Нацрту закона о јавном информисању и медијима, организованој у крагујевачкој градској скупштини, у којој су, на иницијативу Радио телевизије Крагујевац (РТК), учествовали представници градских телевизија из Панчева, Ниша и других места, затим званичници  Министарстава културе и информисања и локалне самоуправе, као и истакнути шумадијски јавни радници.

Мало коме на јучерашњом скупу је било јасно зашто је Министарство културе и информисања приликом израде Нацрта закона о јавном информисању и медијима у потпуности игнорисало Медијску стратегију Владе Србије из 2012, која је предвиђала формирање и постојање шест регионалних јавних сервиса у Србији. С тим у вези наглашавано је да Европска комисија није имала ништа против те медијске стратегије и њених одредби које прописују формирање регионалних јавних сервиса, изван Београда и Новог  Сада. Напротив, и званичници Европске комисије, примећено је јуче, нису крили чињеницу да регионални јавни сервиси постоје и у најразвијенији  земљама Европске уније.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси