Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гледајте, ено га поп с телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2013.

Аутор: Звездана Глигоријевић Извор: Наше новине

Гледајте, ено га поп с телевизије

Црква Светог Марка у Ужицу једина је црква у Србији из које се путем ТВ-а комуницира с верницима. Ужички свештеник протојереј Милић Драговић сваког петка из цркве, пред омањом публиком и директно преко линка, грађанима целе западне Србије држи предавања и шаље поруке верницима.

Црква Светог Марка у Ужицу једина је црква у Србији из које се уживо, преко телевизије, комуницира са верницима, а то све захваљујући Милићу Драговићу, протојереју и старешини те цркве, и Ранку Станковићу, директору регионалне ТВ Лав.

Захваљујући Драговићевом приповедању о вери и цркви, али и многим другим темама које живот значе, кроз многобројне поучне приче које је неко написао и из живота обичних људи, као и са значајним гостима у емисији, придобио је широку гледаност на подручју западне Србије. И не само то. Док његове речи иду директно у етар, у цркви седи публика која са пажњом слуша његово приповедање.

Тако је било и прошлог петка. У малој канцеларији у звонику цркве скоро два сата свештеник је за Наше новине причао о својим активностима, идејама како је почео да преко телевизије контактира са верницима, о коришћењу сајта, радија, о гостима који су му гостовали у емисији... За све то време пријатна музика се чула из компјутера.

Модерна мисија

- То је музика која се емитује са нашег радија Свети Марко. Када одете на наш сајт, аутоматски се укључује наш радио. За сада може да се чује само преко интернета, али у плану нам је да прерастемо у локалну радио-станицу, која ће се бавити разним озбиљним темама, не само из теологије већ и из историје, уметности, књижевности и слично - каже наш домаћин.

- И ево, 20 векова ученици Христови и њихови наследници на различите начине и различитим методама објашњавају тајну Христа и тајну цркве. Основни начин мисије био је разговор лицем у лице, информације су спорије путовале, али то није сметало ученицима Христовим да пуни вере и Духа светога обиђу цео тада познати свет и да огањ вере пронесу пре свега кроз Римску империју. Кроз разне начине мисија преношења божје речи и њено објашњење је преживела, а ево данас ја преко телевизије радим исти мисионарски посао. Морам да признам да су ове емисије и мени помогле да ту мисију цркве лакше обављам. Не могу да посветим толико времена сваком парохијану, немам толико времена нити они имају то време, а овако могу да погледају емисију или репризу. Последњих неколико година видео сам да грађани поучне приче памте и да их препричавају једни другима. Обично ме у граду препознају као „попа с телевизије“ - каже Драговић.

Камере спремне

- Трудим да све оно што говорим има везе са нашим животом и да су то пре свега егзистенцијалне теме, што помаже решавању свакодневних питања. Једна од суштинских ставки мисије коју ја заступам јесте да црква и савремени свет имају много заједничких тачака. Савремени човек треба да има помоћника у цркви да би решио проблеме здравља, проблем смрти, проблем духовности, породични проблем... Вера о којој ми овде говорима није нешто што се придодаје животу речима „верујем у Бога“, већ проповедамо да вера треба да постане темељ нашег живота - објаснио је Милић Драговић.

И док се припрема са емисију, народ већ долази у цркву да уживо чује шта свештеник прича. Камере су већ спремне да преко линка из цркве, директно испред олтара, пренесу сигнал до студија ТВ Лав, а затим да се преко њих, такође одмах, преко чачанске ТВ Галаксије емитује и у том делу Србије. Читавих 45 минута без престанка Милић Драговић је објашњавао повезаност вере и разума, што је била тема те емисије.

- Већ годинама долазим и слушам свештеника. Права је ствар ово што ради и што то ради на нама пријемчив начин. Отвара нам мисли и усмерава ка неком путу који ми сами треба да пронађемо - казала је једна од присутних гледатаљки.

Шта је оно право православно?

Ранко Станковић, директор ТВ Лав, каже да је од самог почетка отварања телевизије 2007. године остварио сарадњу са протојерејом Милићем Драговићем.

- Рођен сам и дуго сам живео у Сарајеву. Када ми је отац умро, питао сам свештеника како да сахраним оца, а он ми је рекао: „По обичају твог места.“ Е, онда ми се стално у глави вртела мисао „сто села, сто обичаја, а шта је оно право православно“?! И када сам отворио телевизију, отишао сам одмах у парохијски дом, објаснио свештеницима своју идеју, коју су они одмах прихватили и одредили оца Милића, који је већ имао искуства у томе. Од тада је то заживело и основе православља већ осам година преносима уживо - каже је Ранко.


Биографија Милића Драговића

Милић Драговић рођен је 1969. године. Богословски факултет уписао је 1991. године, а завршио га 1996. као 593. студент на том факултету. Наредне године је постао свештеник у Пожеги и одмах са локалном ТВ Пожега почиње емисију о православљу. Урађен је циклус „Хришћански живот“ у 12 емисија од по 90 минута, „Азбука Хришћанства“ у 30 емисија од по 45 минута.

При цркви је отворио читалиште „Свети Максим Исповедник“, а 2002. године уз помоћ грађана почели су радови на Цркви Света три јерарха, највећој у Епархији жичкој, у коју је уграђено пола милиона комада цигли. Захваљујући свом раду, 2005. године премештен је у Ужице и постављен за старешину Цркве Светог Марка.

Одмах је кренуо у обнову цркве од темеља до крова и за две године она је потпуно обновљена. Од 2007. склопио је сарадњу са ТВ Лав и до сада је емитовано више од 300 емисија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси