Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угасили „таласе“ сменили Шерифа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2013.

Аутор: М. Нићифоровић Извор: Вечерње новости

Угасили „таласе“ сменили Шерифа

На новопазарској Телевизији Јединство, најстаријој у овом крају, прексиноћ није емитована ударна информативна емисија “Нови таласи”, јер су како је саопштио директор ове информативне куће Шериф Марукић, присталице муфтије Муамера Зукорлића упале и онемогућиле њен рад. Марукић је рекао да је ситуација била на ивици инцидента, али да захваљујући присебности запослених, није дошло до сукоба.

 

Телевизија од прексиноћ не емитује уобичајени програм, већ само музику, а сви запослени, њих око 15 од јуче не раде. Неки од радника ТВ Јединство, рекли су нам да су жртве сукоба у Бошњачкој демократској заједници (БДЗ) и да су од надлежних државних органа затражили заштиту. Радници истичу да је до упада дошло само зато што се њихов директор Марукић, ставио на страну Емира Елфића.

Из Мешихата Исламске заједнице у Србији, јуче је саопштено да су информације о наводном упаду наоружаних присталица муфтије Зукорлића у ТВ Јединство, које су лансирали неки медији, злонамерне и лажне и да имају за циљ блаћење Зукорлића. У Мешихату тврде да се само ради о промени директора, да је смењен Шериф Марукић “јер запосленима више месеци није обезбедио плате и дозволио је да телевизија изгуби фреквенцију” и да је на његово место постављен Мирсад Фиуљанин.

Према незваничним информацијама из полиције, патрола није имала разлога да интервенише, јер није било инцидената и сукоба. У ТВ Јединстство тренутно су људи блиски муфтији Зукорлићу, који јуче нису били вољни за разговор, али су медијима проследили саопштење у ком истичу да се не ради о упаду, већ о промени промене директора. Телевизију Јединство 1996. године основала је Штампарија “Јединство” у Новом Пазару која је у фебруару прошле године угашена, па је тим чином ова медијска кућа изгубила и фреквенцију коју је добила од Републичке радиодифузне агенције.

Ипак, и без фреквенције ТВ је наствила рад, а у Новом Пазару су је, иако су то запослени увек демантовали, називали “муфтијином телевизијом”, јер се верује да је муфтија њен већински власник. Нејасно је како, и да ли је уопште дошла у власништво Зукорлића, и њему блиских фирми и људи, као и да ли муфтија и његови сарадници уопште могу да мењају директора.

РРА је расписала конкурс за доделу фреквенције коју је користила ТВ Јединство, запослени са директором Марукићем намеравали су да конкуришу за фреквенцију и направе независну и професионалнну ТВ кућу. Према незваничним информацијама, за фреквенцију ТВ Јединство заинтересовано је још неколико фирми и појединаца у Новом Пазару.

Више пута демолирана

Борба за контролу ТВ Јединство траје скоро од њеног оснивања. Сукоби око ове телевизије обично би се интезивирали у предузборним кампањама, Тако су пре неколико година у студио Јединства упале маскиране особе и на очиглед запослених, металним полугама полупали столове за режију. Неколико пута дешаавала су се и оштећења, па и крађе њених предајника.

Саопштење НУНС

Независно  удружење новинара Србије затражило је јуче да се новинарима ТВ Јединство омогући да раде без притисака, да надлежни испитају све околности под којима је дошло до промене директора и да ли је било упада наоружаних људи, да се испита власничка структура и утврди како телевизија ради, а још прошле године је изгубила фреквенцију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси