Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Др Тамаш Корхец оптужио “Поште Србије”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2013.

Аутор: Драган Шолаја Извор: Блиц

Др Тамаш Корхец оптужио “Поште Србије”

Председник Мађарског националног савета др Тамаш Корхец оптужио је јуче „Пошту Србије“, односно њихову организациону јединицу под коју спада Чока, да не достављају пошиљке са именом овог места на мађарском језику.

 

На јучерашњој прес конференцији одржаној у просторијама Савета, др Корхец је нагласио да је ово „тужан случај кршења заједничких права“ и позвао је надлежне у овом предузећу, али и другим државним органима, да што пре реагују.

Реч је о писму које смо управо ми слали у Чоку, али нам је оно враћено уз образложење да је адреса непозната, што није први случај када је у питању ово банатско место. Адреса примаоца је перфектно написана, али изгледа је проблем био што је назив места написан на мађарском језику, односно „Цсока“ - изјавио је др Корхец.

Очигледно је реч о намерном кршењу Уставом гарантованих права мањина на коришћење службеног језика. Истина да није био написан ни поштански број, али не може ме нико убедити да је то неки проблем у данашње време и да неко није знао које место је у питању - истакао је др Корхец.

Он је нагласио да је Мађарски национални савет, одмах по усвајању одредбе закона по којој се мађарски језик постао службени у одређеним срединама, послао „Пошти Србије“ називе свих места и градова преведене на мађарски језик, те да нигде није било проблема осим у Чоки. Корхец је подсетио да се по Уставу Србије не смеју умањивати већ стечена права мањина, те да случај у Чоки спада управо у ту област и зато је захтевао што хитнију реакцију и решавање насталог проблема.

Председник Мађарског националног саветазатражио је јуче и да Министарство културе повуче Нацрт Закона о медијима и јавном информисању, те да се он поново преради.

Разлога за то има више, али најпроблематичније је обавезно приватизовање електронских медија чији су оснивачи локалне самоуправе.

Примери из праксе показују да се такви медији обавезно угасе или једва преживљавају, јер се ничим не гарантује опстанак тих медија - објаснио је др Корхец.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси