Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  МИТ одбацио пројекат Медија центра Чаглавица због употребе термина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2024.

Аутор: Медија центар Чаглавица Извор: Медија центар Чаглавица

МИТ одбацио пројекат Медија центра Чаглавица због употребе термина

Министарство информисања и телекомуникација Владе Србије објавило је решење о расподели средстава за „Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја који се реализују путем електронских медија, чији издавачи имају седиште на територији Аутономне покрајине Косова и Метохије у 2024.години“.

На конкурс је пристигло 27 пријава, од којих је одбачено пет због неиспуњавања услова конкурса наведених у јавном позиву.

Укупно је одобрено 18.950.000 динара за 21 пројекат медија и удружења, која се баве производњом медијских садржаја.

Једини пројекат који није подржан на овом конкурсу је пројекат „Српски медији на Косову – огледало слободе“ Медија центра Чаглавица.

Иако је Комисија за оцењивање у два наврата подржала предлог за финансирање овог пројекта, Министарство је донело решење да га не подржи, јер како се наводи у образложењу, није у складу са “прописом”.

Комисија је на првом заседању дана 17.06.2024. године, дала предлог да се пројекат подржи. Министарство информисања и телекомуникација је оценило да је Предлог Комисије у супротности са прописом и на основу члана 26. став 4.  Закона о јавном информисању и медијима о уоченом недостатку обавестило чланове Комисије дописом број: 401-01-00006/2024-05 од 1.јула 2024. године. Министарство је члановима Комисије у допису указало да се у пројекту користи назив „Косово“, без неког посебног обележја као што је звездица, коришћење речи „такозвано“, или експлицитној назнаци да се ради о самопроглашеном „Косову“, што је противно преамбули Устава Републике Србије, а да се у пројектној документацији нигде не наводи уставни назив „Покрајина Косово и Метохија“.

На посебној седници 10.јула 2024. године, Комисија је расправљала  о наводима Министарства, али је остала при првобитном предлогу да се подржи пројекат Медија центра Чаглавица.

„У складу са чланом 26.став 5. Закона о јавном информисању и медијима, дана 10.јула 2024.године, одржана је посебна седница на којој је Комисија размотрила указани недостатак, али је остала при првобитном Предлогу расподеле средстава, уз образложење наведено у записнику о раду Комисије за Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја који се реализују путем електронских медија чији издавачи имају седиште на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија у 2024.години, од 10.јула 2024 године. Министарство информисања и телекомуникација је на основу члана 26.став 6. закона о јавном информисању и медијима донело Решење у складу са прописом да пројекат не подржи“, наводи се у решењу Миснитарства информисања и телекомуникација Владе Србије, које је потписао министар Дејан Ристић.

Шта пише у наведеним члановима Закона о јавном информисању и медијима

Члан 26. Став 4.  “У случају да орган јавне власти оцени да предлог комисије није у складу са прописом, указаће писаним путем комисији на уочени недостатак”.

Члан 26. Став 5. “Комисија је дужна да без одлагања на посебној седници размотри недостатак из става 4. овог члана”

Члан 26. Став 6. “Ако комисија у поновном разматрању не измени свој предлог орган јавне власти доноси решење у складу са прописом”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси