Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Хитно утврдити пропусте који су омогућили бекство оптуженог за претње новинарки Ани Лалић Хегедиш
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2024.

Аутор: Веран Матић Извор: АНЕМ

Веран Матић: Хитно утврдити пропусте који су омогућили бекство оптуженог за претње новинарки Ани Лалић Хегедиш

Бекство Саше Илића, оптуженог за кривично дело угрожавање безбедности новинарке Ане Лалић Хегедиш, захтева хитну потрагу за бегунцем, јер је прекршио решење судије за претходни поступак о кућном притвору уз електронски надзор.

Неопходно је што пре лоцирати оптуженог, јер су претње због којих је ухапшен, биле усмерене на лишавање живота и наношење повреда, протеривање уз бруталне сексистичке поруке. Потребно га је спречити да изврши оне радње које је помињао у претећим порукама. 

Пошто су му путна документа одузета, земљу је могао да напусти само илегално, те је могуће да се крије и у Србији, што значи да се можда и шета Новим Садом поред, већ угрожених, Ане Лалић Хегедиш и Динка Грухоњића којима је претио. 

Пошто има два идентитета: у српском пасошу под именом Саша Илић, а у француском као Илбер Алеxандре, који су му одузети, могуће је да располаже и неким другим документом којим је могао да пређе границу. 

Неопходно је да се замолницом затражи хитна провера да ли се оптужени налази у свом боравишту у Паризу, или на његовом радном месту, о чему постоје доступни подаци. 

И затражити ургентну екстрадицију правосудним органима Србије. 

Замолићемо француска новинарска удружења, као и организацију Репортери без граница, да нам помогну у прикупљању ових података, како би убрзали бирократске процедуре. 

Неопходно је да се утврди како је било могуће да оптужени Саша Илић са наногицом напусти место боравка, а да то не региструје надлежна служба за ванзаводске санкције, односно да полиција не покрене свеобухватну потрагу за оптуженим. Уместо тога патроле обилазе боравиште које је уклањајући наногицу оптужени напустио. 

Провера је вршена 1. и 4. јуна са истим резултатима. Због чега није расписана потрага? 

Један од комшија каже да је Илића последњи пут видео 31. маја у преподневним сатима, тако да је извесно да је тог дана напустио место које му је судија одредио за претходни поступак. 

Очекујемо да се утврди одговорност за све почињене пропусте. 

 Како је могуће да ГПС локатор на наногици није радио, или није постојао? 

Због чега тужилаштво и суд нису већ 1. јуна обавештени о бекствуИли ако су обавештени због чега није наређена потрага? 

Због чега оштећени Ана Лалић Хегедиш и Динко Грухоњић нису истог тог дана обавештени о томе да је особа која им је претила у бекству? 

МУП у Новом Саду би требало да обезбеди новинаре којима је претило лице које је у бекству. 

Због чега се читавих месец дана ништа није радило по овом питању а за бекство се сазнало тек пошто се оптужени није појавио на суђењу? 

Очекујем од Министарства правде да утврди све пропусте и казни одговорне и о томе обавести јавност. 

Подсећам: 

Саша Илић је 11. марта 2024. године из Париза послао претеће поруке Ани Лалић Хегедиш. 

Након пријаве, посебно Тужилаштво за високотехнолошки криминал веома брзо успева да лоцира и идентификује починиоца, раписујући потрагу. 

Приликом уласка у земљу, Сашу Илића приводи полиција. Том приликом, одузето му је средство којим је почињено кривично деломобилни телефон и фиксиран је доказ - послата претња. 

Приликом саслушања, 21. марта окривљени признаје почињено дело. 

Тужилаштво је предложило затворски притвор 31. марта 2024. године, а Виши суд у Београду је одредио блажу мерузабрану напуштања стана. Након два месеца,  28. маја 2024. године, поднет је оптужни предлог, суд је продужио меру забране напуштања стана, а окривљени који је признао дело, после три дана је прекршио меру и побегао. 

Веран Матић, извршни директор АНЕМа и члан Сталне радне групе за безбедност новинара 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси