Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љајић: Ми смо у шкрипцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2013.

Извор: ФоНет

Љајић: Ми смо у шкрипцу

Србија касни у дигитализацији телевизије, изјавио је данас министар за унутрашњу и спољну трговину и телекомуникације Србије Расим Љајић на консултацијама у седишту мисије ОЕБС у Београду.

Он је оценио да је до кашњења дошло због расправе о надлежностима.

Иако се чини да је 2015. далеко, ми смо у шкрипцу, рекао је Љајић.

Он је најавио да ће до јуна бити завршен план преласка на дигитално емитовање и да је у септембру предвиђено расписивање тендера за набавку опреме.

Љајић је додао да су обезбеђена буџетска средства за гаранције за кредите.

Гарантујем да 99 одсто људи не зна шта значи дигитализација, ни какве су њене предности, ни последице, ако то не урадимо, оценио је Љајић и упозорио да се не сме дозволити да Србија буде "аналогна мрља" у дигиталном окружењу.

Министарство културе и информисања је припремило измене медијских закона, укључујући закон о електронским медијима који садржи правила дигиталног емитовања, подсетио је Љајић и нагласио да је прелазак са аналогног на дигитално емитовање међународна обавеза.

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, амбасадор Венсан Дежер је рекао да Унија има план да се процес дигитализације заврши до 2015. и предложио да се у Србији за тестирање користи фреквенција ТВ Авала која више не ради.

Он је истакао да дигитализација пружа бољи квалитет слике и тона, али и могућност праћења програма на више језика. Дежер је оценио да је дигитализација важна за привредни развој као нови извор дохотка за државу и стварање нове индустрије која ће запошљавати људе.

Изазов је прелаз на нове технологије, јер ће то снажно утицати на начин на који људи добијају и користе информације, додао је шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Петер Буркхард.

Не ради се само о технлошкој промени, него ће та промена утицати на целокупну медијску сцену у Србији, објаснио је Буркхард и закључио да тај процес доноси трошкове, али и предности.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

25.03.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 16:15

Velika rokada

"On (Rasim Ljajic) je ocenio da je do kašnjenja došlo zbog rasprave o nadležnostima", pise na pocetku ovog teksta.

S druge strane, na pocetku sluzbene internet stanice ministarstva na cijem je celu (http://www.digitalizacija.info/pomoc/) jasno pise odavno: "Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija vodi proces digitalizacije televizije u Republici Srbiji, u saradnji sa RATEL-om, RRA, i ETV-om." Iz ovog teksta se vidi da je prilikom utvrdjivanja redosleda nadleznosti napravljena "velika rokada": Ministarstvo i JP ETV su zmenili mesta.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси