Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драгојло: Асанж – херој нашег доба, његов случај показао велико лицемерје САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Драгојло: Асанж – херој нашег доба, његов случај показао велико лицемерје САД

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж овога јутра изјаснио се кривим по једној оптужби за прибављање и објављивање војних тајни САД, пред федералним судом у Сајпану, главном граду Северних Маријанских острва, што је уследило као резултат договора са тужиоцима америчког Секретаријата за правосуђе, чиме је обезбедио себи слободу, после 14 година у заточеништву. Новинар БИРН-а Саша Драгојло оцењује да је то мучан епилог целе ситуације.

„Имали смо човека који је држан у неком заробљеништву 14 година, и онда је пуштен, односно није пуштен, осуђен је за једно од дела које повлачи казну од пет година, што је он већ одлежао, па је сад слободан. Ово оставља горак укус читавој медијској заједници“, каже Драгојло у Новом дану.

Додаје да Асанжова нагодба са америчким Секретаријатом за правосуђе доноси опасност.

„Том нагодбом је признао да је прекршио један од чланова закона о шпијунажи, и тиче се тога да је до података дошао на криминалан начин, односно током односа са извором убедио га је да он хакује амерички систем и извуче информације, што је доста опасна ствар, јер на тај начин је читава новинарска методологија скупљања података криминализована. Ви не можете да имате однос са својим извором, што је основа новинарског посла“, поручује Драгојло.

Међутим, указује, с обзиром како је читав случај текао, „са људске стране морамо бити задовољни да је коначно, после свега, изашао из затвора“.

Наводи и да новинари никад до сада нису гоњени по закону о шпијунажи.

Америчке власти су, додаје, све време хтеле да Асанжа претворе у некаквог хакера, а не новинара.

Упитан да ли су на ослобађање Асанжа сада утицали и предстојећи избори у САД, он сматра да јесу, „с обзиром да је Бајденова администрација изгубила велики број гласача са лева и да се очекује да Трамп поново буде изабран, а Бајден је додатно изгубио и због тога што америка шаље оружје Израелу“.

„То је позив тим бирачима да се врате Бајдену, да поново зажмуре и гласају за мање зло, као што је и код нас популарно“, наводи.

Подсећа и да су аутократске земље годинама користиле пример Асанжа, у смислу „исти се као и ми“.

Не би га чудило да га за још нешто оптуже, али се нада да се то неће десити.

„Без Асажа не бисмо знали многе ствари, поготову о овом делу света који се представља да је без мане. Захваљујући Викиликсу показало се да америчка војна машинерија није баш тако холивудска као што се представља“, рекао је Драгојло и подсетио да смо захваљујући Викиликсу сазнали да је америчка војска из хеликоптера 2007. године у Багдаду убила десетине цивила, укључујући и два новинара Ројтерса, сазнали смо за многе ствари из Авганистана и затвора Гвантанамо, где су САД држале и једног 13-годишњег дечака, „имали су протоколе како да крше женевску конвенцију“.

Случај Асанжа је, према његовим речима, показао колико је велико лицемерје и моћ Стејт департмента, и због тога треба да му будемо захвални.

„Оно што је урадио је много веће од онога што је погрешио“, закључио је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси