Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На РТС-у више синдикалаца него запослених
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2013.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

На РТС-у више синдикалаца него запослених

Ни на једној комерцијалној телевизији са националном фреквенцијом у Србији не постоје организовани синдикати, иако њихово деловање није званично забрањено, речено је за Форум у телевизијама Пинк, Прва, Б92 и Хепи. С друге стране, на медијском јавном сервису, односно Радио-телевизији Србије делују чак четири синдиката, који броје скоро 4.000 чланова, што је знатно већи број од укупног броја запослених у тој кући.

На РТС-у постоје четири синдиката - Самостална синдикална организација РТС, Синдикат РТС Независност, Независни струковни синдикат и РТС Синдикат новинара Србије, у којима тврде да је укупан број запослених у јавном сервису нешто већи од 3.200.

Председница најбројнијег Самосталног синдиката Луна Зорић каже за Форум да овај синдикат окупља између 1.650 и 1.700 чланова, што је половина од укупног броја запослених. Према њеним речима, иако су на РТС-у спроведена три социјална програма 2003, 2005. и 2009. године, број запослених је и даље „већи него што би требало“.

- Упркос томе што је отишло доста људи, којих је некада било 8.000, РТС је и даље велики систем. Ако гледамо ситуацију у целој Србији, материјални положај запослених у РТС-у је добар. Ми као синдикат трудимо се да обезбедимо помоћ за болесне, набавку књига и слично, напомиње Зорићева.

Више од 1.000 чланова има и Синдикат РТС Независност, чији председник Драган Милановић каже за Форум да овај синдикат не обезбеђује „полутке, зубе, летовања и зимовања, радничко спортске игре“, већ правну заштиту и едукацију чланова.

- У просеку је на РТС-у плата око 47.000, због чега се стиче утисак да је материјални положај запослених релативно добар. Међутим, генерални директор Александар Тијанић пријавио је плату од 410.000 динара, а још многа ТВ лица имају високе зараде, које „ваде“ тај просек плата. Иначе, око 2.000 људи прима изразито мале плате, објашњава Милановић, тврдећи да у синдикатима има више чланова него што има запослених, зато што су многи учлањени у два, или у сва три синдиката истовремено.

Драган Милошевић, председник Струковног синдиката РТС, који броји око 940 чланова, наглашава за наш лист да, осим борбе за боље услове рада запослених, овај синдикат прати и дешавања у вези са законима о јавном информисању и о електронским медијима. Он сматра да они треба да се примењују и на запослене у јавном сервису, као и да се у њих уврсти Амстердамски протокол како би се регулатива приближила европским стандардима.

- Материјални положај радника на РТС-у је изузетно тежак. Четири године није мењана цена рада. Проценат инфлације је 27 одсто, цене трошкова живота су порасле за 70 одсто, а рачуни отишли за 80 одсто, наводи Милошевић.

Са Струковним синдикатом на РТС-у заједно наступа и Синдикат новинара Србије.

Председница овог синдиката Бранка Дикановић Трбојевић каже за Форум да је међу запосленима на РТС-у свега десет одсто новинара, што је око стотинак људи, као и да су сви они учлањени у овај синдикат.

На Студију Б без подела

На градској телевизији Студио Б делује Синдикална организација ЈРДП Студио Б, као једина организација ове врсте. Председница синдиката Јелена Вучићевић наводи за Форум да је у ову организацију учлањено 170 од 230 запослених на телевизији. Према њеним речима, синдикат запосленима омогућава помоћ при подизању бескаматних кредита, бесповратну помоћ за лечење, приликом смрти, венчања, рођења детета, као правну заштиту свих чланова. Она није хтела да коментарише материјални положај запослених на тој телевизији, истичући да су плате за сада редовне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси