Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кључ расподеле (не)јасан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2013.

Аутор: Данило Коцић Извор: Преглед

Кључ расподеле (не)јасан

Градска каса локалне самоуправе је одавно полупразна, јер су обавезе Лесковца према бројним пословним партнерима и инвеститорима, али и колективима чији је оснивач, толико велике да се ни наредних пет-шест година неће доћи до „позитивне нуле“.

 

Стање је утолико неизвесније што је, сем неколико добростојећих великих иностраних фирми и неколико мањих домаћих колектива, у осталим запретила беспарица. Ипак, буџетом града предвиђено је да се ове године за рад локалних медија издвоји чак 13 милиона динара, али је то под великим знаком питања, јер је досадашњи прилив пара прескроман и средства се издвајају да се „гаси пожар”, односно избегну судски спорови или блокада рачуна неког јавног предузећа.

У таквој ситуацији, очекивало се да Градско веће у расподели пара за локалне медије буде бар у сагласју са раније датим обећањима, да донесе одлуку после јавно расписног конкурса и унапред датим условима. Нажалост, до тога није дошло и ове недеље је као „ванредна тачка дневног реда” била управо расподела пара медијима чије је седиште у Лесковцу.

Очекивало се, а то је раније градоначелник Горан Цветановић најавио, да ће све ТВ станице добити пара, али је било неизвесно да ли ће новац бити усмерен и на друга средства информисања попут радио-станица. За онлајн гласила, а има их неколико, унапред се знало да – пара неће бити.

Једноставно, власник кључа градске касе оценио је да у време интернета и постојања званичног градског сајта не би требало финансирати дневне онлајн новине чије је седиште у Лесковцу.

„Ово је последња година када из градске касе издвајамо новац за медије”, био је категоричан Цветановић, одговарајући на критике власника ТВ Студио МТ Драгана Цветковића да расподела пара није обављена у складу са местом и улогом које ТВ станице имају у граду.

„Ако сте незадовољни, ви не морате да узмете средства која су намењена за вашу ТВ станицу. Уосталом, ви сте сви власници медија и изволите на тржиште, а ми ћемо знати како ћемо најбоље да информишемо јавност о раду локалног парламента”, појаснио је Цветановић.

О критеријумима расподеле пара локалним медијима на седници градске владе није ни било говора, а Божидар Вучковић, плаћени члан Градског већа, образлажући одлуку, прецизирао је да је, у складу са медијском стратегијом државе, ово последња година да се из буџета града издвајају средства ТВ и радио-станицама и другим гласилима.

Поводом одлуке Градског већа о расподели средстава локалним гласилима, саопштењем под називом „Зашто“ огласио се Радио 016. „На списку једино нема Радија 016, који, иначе, 29. марта ове године слави 20. годишњицу постојања као прва приватна радио-станица у Србији ван Београда.

Поставља се логично питање због чега? По којим критеријумима су средства одузета Радију 016 (до сада смо добијали 40 хиљада динара), ако се зна да је то по многим анкетама годинама најслушанија радио-станица у нашем граду и шире“, каже Југослав Томић, власник ове радио-станице, уз саркастичан поздрав локалној самоуправи: „Хвала Градском већу на 'честитки' поводом 20. годишњице рада!“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси