Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ИПИ о медијским могулима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2024.

Извор: Фонет

ИПИ о медијским могулима

Српским медијима не доминирају традиционални олигархи као такви, већ пре појединци, који су уз подршку државе, постали утицајни медијски могули, наводи се у истраживачком тексту Међународног прес института (ИПИ) о улози власника медија у обликовању медијског окружења у централној и источној Европи, који данас преноси Н1.

Те личности су успешно стекле неке од водећих радио, телевизијских и штампаних медија у земљи, као и штампарије, медијске агенције и права на стране магазине и медије, указује ИПИ.

Као прву илустрацију тог феномена, ИПИ у тексту помиње Игора Жежеља, "раније релативно непознату фигуру, који је преко блиских односа са државом постао један од најпроминентнијих власника медија у Србији".

Институт наводи да је Жежељев успех, у великој мери, последица разних мутних пословних партнерстава са државном телекомуникационом компанијом Телеком Србија.

Према разним извештајима, на које се позива ИПИ, медији које поседује Жежељ, укључујући и таблоид Курир, стално објављују владину пропаганду и дезинформације, хвалећи председника Александра Вучића и владајућу Српску напредну странку, а нападајући њихове противнике.

Жежељ је у јуну 2004. преузео власништво и вођство над Wireless Media, фирмом за ИТ и дигиталне услуге, пише ИПИ и подсећа да је недуго после тога, Wireless Media ушла у стратешко партнерство са Телекомом Србија, успоставивши WAP (мобилни) портал у Србији – Мондо.

Питање ко контролише Мондо није било јасно јавности до 2018, када је власништво пренето са Телекома Србије на "Mondo Inc", компанију која је у власништву Жежељеве Wireless Media.

Међутим, како наводи ИПИ, највероватније да је Жежељ све време био индиректни власник Монда, пошто су истраживачки медији открили да су Wireless Media и Мондо, док је био део Телекома Србије, били и остали регистровани на истој адреси, са истим бројем телефона.

На питање о преносу власништва 2019, Жежељ је казао да је Мондо заједничко комерцијално партнерство са Телекомом.

Иако финансијска вредност овог партнерства није обелодањена, потпредседница опозиционе Странке слободе и правде Мариника Тепић тврдила је у августу 2020, пошто је наводно дошла у посед уговора, да је Телеком једноставно Жежељу дао Мондо, увећавши тако Жежељеву имовину готово преко ноћи са два милиона на 40 милиона евра.

Према недељнику Време, ова трансакција омогућила је Жежељу (преко Mondo Inc) да 2018. преузме Adria Media групу, ентитет са широким портфолиом медија широм Србије и Балкана, указује се у тексту ИПИ.

Ово је укључивало најистакнутији таблоид у земљи - Курир, заједно са његовим онлајн и телевизијским издањем.

Тела која се баве праћењем медија и опозиционе партије сугерисали су да је партнерство Телекома Србије са Жежељом било стратешки потез државе, чији циљ је био да се стекне утицај на Курир, који је у то време био независтан и критичан према Вучићу.

Adria Mediaгрупа и Wireless Media су се 2023. године спојиле у једну целину. Од октобра 2023, највише захваљујући аквизицији Адрије, Жежељ поседује 32 дигитална медија, осам штампаних и три телевизијска канала. То укључује: штампане дневнике – Курир (удео читалаца од 12,43 одсто), кабловску телевизију – Курир ТВ, портале - kurir.rs, espreso,rs, mondo.rs, elle.rs, nacionalnageografija.rs, euractiv.rs (више од 1.291.205 дневних корисника) и штампане магазине - Elle, Elle dekor, Сенса, Лепа и срећна, Национална географија и Wanted!

Жежељева повезаност са државним субјектима и владајућим СНС, као и његово ослањање на њихову подршку за успех његових других пословних интереса, изазвало је забринутост у вези са независношћу његових медија, тврди ИПИ.

Жежељев успех зависио је од његове сарадње са државним органима, посебно са Телекомом Србија, што му је омогућило да стекне знатну имовину и утицајне медије. Заузврат, ти медији су показали јасну провладину уређивачку политику, оцењује се у тексту ИПИ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси