Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полић: Вучић покоравао медије годинама, „метастаза“ захватила цело ткиво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2024.

Аутор: М. Ж. Извор: Н1

Полић: Вучић покоравао медије годинама, „метастаза“ захватила цело ткиво

Нове две епизоде документарног серијала "Медији у Србији: хроника пропадања" емитују се на телевизији Н1 наредне две среде - сутра и 22. маја од 20 часова. Једна од ауторки серијала Јована С. Полић каже да су медији слика друштва, а да та слика данас у Србији гора него ранијих година.

„Медији су слика друштва и можда су најбоља слика онога како су се урушавали медији, тако се урушавало и ово друштво…није се то десило одједном, ми то видимо нешто више од деценије. И како су се урушавали медији, на исти начин се све пресликавало на друштво. А имате и оно питање да ли је друштво слика медија или су медији слика друштва“, казала је Полић у Новом дану на Н1.

Полић каже да серијал о медијима има 11 епизода.

„Првих осам су рађење 2010. и 2011. године, девета и десета су емитоване 2015. године…Аутор тих првих 10 епизода је био Славиша Лекић. Кад смо се Сања (Лончар) и ја вратиле да погледамо где смо стали, та 2014. и 2015. кад смо завршиле те две епизоде, ми смо рекле – ово је ‘лук и вода’. Нама је тад изгледало страшно шта се дешава у медијима, а онда се измакнеш 10 година касније, видиш да је то метастаза која је захватила цело то ткиво медијски“, рекла је.

Полић наглашава и да су новинари „толико навикли на све што нам се дешава“.

„На различите цензуре, аутоцензуре, претње, притиске, банализације, на огавштине које нам се сервирају, да ми за све кажемо оно Вучићево – па шта“, каже.

Додаје да је тема првих епизода како су медији заробљени.

„Како не постоје чак ни оне две линије, две врсте медија као што су постојале 1990-тих, па смо имали с једне стране режимске, а са друге антирежимске медије. Сада имамо малу групу медија које можемо да назовемо професионалним, све остало су – пропагандисти. Ми имамо више од 2.500 медија… пре неколико година је саветница Александара Вучића Сузана Васиљевић на телевизији показала списак од 18 медија које је, могу да кажем, таргетирала као независне. Кад ви имате 2.500 медија, а неко покаже 18, то говори да је то слика и медија и овог друштва“, изјавила је Полић.

Како је рекла, домет тих 18 медија је притом мали, а са 2.500 ових других, ви „потпуно затрујете друштво“. „И то је заиста горе него икада раније“, нагласила је.

На питање имамо ли данас подељење медије, Полић каже да – подела не постоји, јер…

„Подељеност би била пола-пола, не мора чак ни толико, али би нека Нова С која је конкурисала за пету фреквенцију имала могућност да се види на територији целе Србије. Ми овако живимо у неким својим малим балонима и мислимо да ове информације које говоримо стижу до највећег броја људи, а највећи број људи нема појма шта се дешава и где живи“, оценила је Полић.

Према њеним речима, Вучић је још доласком на власт 2012. године почео „да покорава медије“.

„Није се то десило одједном. То у серијало објашњава Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја. То изгледа тако што је прво Пинк ушао у ту улогу пропагандисте, а пропагандиста је било и раније, међутим, ово је сада до те мере бљутаво и брутално да је некада то било незамисливо. Дакле, прво је био Пинк, па Хаппy, па смо имали куповину Б92 и Прве од формално човека који је био власник Коперникуса Срђана Миловановића, али суштински од Телекома Србије. Онда је Телеком урадио још гору ствар – финансирао је фирму Wирелесс медија Игора Жежеља, па је поотварао неке медије своје који су служили као маска…“, испричала је Полић.

Док су, додала је, на локалу Вучићеви људи куповали локалне медије.

И добили смо, наглашава, Вучића као медиј.

„Пеца Поповић се нашалио да би пета фреквенција требало да се да Вучићу, па нек буде 24 сата на њој. Он је од себе направио медиј, па је на свим националним телевизијама, и кабловским кад вртите, видите само Вучића“, испричала је Полић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси