Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бура због помоћи медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2013.

Аутор: М. Дугалић Извор: Политика

Бура због помоћи медијима

Ни разговором, ни пријемом, ни послужењем нису били задовољни представници локалних телевизија, електронских и штампаних новинских издања приликом недавног сусрета са Драганом Јовановићем (СНС), градоначелником Краљева.

 

У недостатку времена за „кафенисање“, он им је кратко и једноставно саопштио да „паре још не може да им подели“. И, настала је општа пометња, кренуле су жалбе, отворена писма, лобирање код коалиционих партнера, али и међусобна оптуживања. Као да је власт плански хтела да „произведе“ ситуацију по оној народној „завади па владај“ јер сада све то одлаже поделу помоћи од око 12 милиона динара, а четири локалне телевизије, и пет-шест електронских и штампаних новинских издања су на издисају.

Новац им је преко потребан, чак потребнији него онима којима је већ подељен, као нпр. удружењима грађана и спортским организацијама.

Свему том је, ипак, понајвише кумовало одсуство критеријума и дугогодишња подела тог новца углавном према оцени и одлуци градоначелника, односно градског већа. Био је то принцип „заслуге“, која се понајвише огледала у мањој или већој подршци актуелној власти, па сразмерно томе и „награда“. Тако су градоначелници, донекле, били и својеврсни уредници медија у локалу па су понајвише и помагали оне који су предњачили у саопштавању „владајуће“ истине.

Сада, у разговору са актуелним градоначелником Драганом Јовановићем дознајемо да су на помолу промене у начину буџетске подршке локалним медијима. Тешко је тврдити да ли су оне искључиво мотивисане тежњом за објективним информисањем или неким другим критеријумима, али Јовановић за „Политику“ тврди:– Најпре ћемо расписати тендер за пренос седница градске скупштине, јер се трима телевизијама плаћа 150.000 динара по седници.

Онда ћемо се договорити о критеријумима, расписати јавни оглас и новчано помоћи разне пројекте локалних медија, рецимо из области политике, друштвених збивања, привреде, културе, спорта. Одлуку које ћемо пројекте, односно медије и са колико новца помоћи коначно ће донети комисија састављена од представника власти, биће ту и одборника, новинара, људи из јавног живота. Све ће бити ускоро и брзо обављено и, за разлику од ранијег периода, јавно. Тако нешто предвиђа и нацрт новог закона о информисању – истиче Јовановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси