Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ваљево плус на продају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2013.

Аутор: Слободан Раковић Извор: Преглед

Ваљево плус на продају

Оглашена је продаја Регионалне телевизије Ваљево плус у стечају, као правног лица, при чему су као сва имовина овог стечајног дужника назначене дозвола за емитовање програма издата од Републичке радиодифузне агенције (РРА) и Дозвола за радио-станицу коју је издала Републичка агенција за телекомуникације (Рател).

 

Процењена вредност те имовине је нешто преко 2,3 милиона динара, а депозит за учешће у јавном прикупљању понуда износи око 467 хиљада динара. Право учешћа у поступку имају сва правна и физичка лица која откупе продајну документацију и уплате депозит, док је јавно отварање понуда заказано за 27. март. Велики је знак питања да ли се дозволе могу рачунати као имовина и са њима трговати, јер и оне су национално добро и требало би да буду ван промета.

Посебно питање је зашто РРА и Рател нису одузели дозволе, јер их ТВ Ваљево сигурно не плаћа, а и не користи, јер не ради. Уосталом Рател је покренуо стечај над Регионалном телевизијом Ваљево плус, Ваљевцима познатијом као Телевизија Ваљево (ТВА) пред овдашњим Привредним судом 17. априла прошле године.

Стечај је отворен због трајне неспособности плаћања, јер стечајни дужник није могао да одговори својим новчаним обавезама у року од 45 дана од дана њихове доспелости. Претходни стечајни поступак је покренут у фебруару 2012. и пошто је Рател благовремено предујмио трошкове у износу од 300 хиљада динара, отворен је стечај.

Тада је констатовано да је жиро-рачун дужника у блокади од 2,6 милиона динара и да блокада непрекидно траје 367 дана. Утврђено је и да се износ неизмирених обавеза свакодневно повећава, да стечајни дужник не поседује никакву непокретну имовину, а да је покретна отуђена због наплате потраживања радника по основу неисплаћених зарада.

Након што је Агенција за приватизацију крајем марта 2011. године раскинула купопродајни уговор са фирмом „Плус” из Обреновца, односно њеним власником Слободаном Павловићем који је био већински власник ТВА, а за привременог заступника капитала постављен је Бранко Трифуновић.

Он је безуспешно покушавао да ову медијску кућу врати оснивачу, Граду Ваљеву, а у међувремену се појавило и неколико потенцијалних купаца за ваљевску телевизију.

Међутим, када су се упознали са дуговима које је фирма имала према запосленима, држави и повериоцима, одустајали су од свог наума. Бивши власник Слободан Павловић се, захваљујући државним прописима, извукао такорећи без икаквих надокнада дуговања која је направио током једногодишњег „поигравања” Телевизијом Ваљево. Закон, наиме, не предвиђа да купац фирме одговара сопственом имовином за дугове које начини, већ само имовином фирме коју је купио у поступку приватизације.

ТВА је некада, док је била на градском буџету, имала 16 запослених, а након приватизације њихов број се перманентно осипао, тако да их је до пред стечај формално-правно остало само двоје. Зараде су последњи пут званично исплаћене у марту 2010, стаж запослених је повезан закључно са 31. децембром те године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси