Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јавни сервис мора бити отворен за све критике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2013.

Аутор: С. Кoвачевић Извор: Дневник

Јавни сервис мора бити отворен за све критике

Јавни сервис по дефиницији мора бити отворен за све критике и увек спреман на разговор о својој уређивачкој политици, а то значи да не сме унапред да политички етикетира оне који га критикују, каже за „Дневник” председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, поводом критика које је на рачун Радиотелевизије Војводине недаво изнео потпредседник СПС-а Душан Бајатовић и реакција које су потом уследиле.

- Немам никакве сумње да је Бајатовићева критика уређивачке политике РТВ-а политички мотивисана. Он то, уосталом, и не крије - каже Смајловићева, коментаришући изјаву функционера СПС-а, изречену прошле недеље на конференцији за новинаре, да та странка тражи хитну промену уређивачке политике РТВ-а јер сматрају да на тој телевизији нису довољно заступљени, да су оштећени и да јавни сервис не може да се стави у функцију једне партије, конкретно Демократске странке. Но, по речима председнице УНС-а, упадљиво је да се и РТВ брани на политички начин, односно политичким нападима на Бајатовића и све друге који критикују ову телевизију, одбијајући сваку могућност да је макар и део тврдњи о пристрасности јавног сервиса у корист главних владајућих странака у Војводини утемељен.

- Тако се према критикама не односи ни Би-Би-Си, који представља светски стандард објективности и непристрасности јавног сервиса, а стално је предмет напада и критике са свих страна - напомиње Љиљана Смајловић.

Поготово је неприхватљиво, истиче она, да се питања о зарадама руководећег кадра РТВ-а „као с нокта одбијају„. Сматра да су све то теме за разговор и да ниједан јавни сервис не сме да избегава такав разговор тако што ће политички напасти своје критичаре.
Наиме, Бајатовић је затражио списак првих 20 плата у покрајинском јавном сервису, јер је, каже, чуо да су веће и од његове.

Из РТВ-а је потом директор инфоративног програма Игор Божић у изјави за „Блиц” поручио да су то „бајке о астрономским примањима” које се „користе за политичке нападе на руководство које је поправило програм”, као и да „иступ Бајатовића показује из чије кухиње долазе и шта им је циљ, а то је да овладају уређивачком политиком јавног сервиса Војводине”.

Огласили су се НУНС и НДНВ у заједничком саопштењу за јавност, наводећи да Бајатовић није изнео чињенице за своје тврдње и да се „прикључио кампањи против војвођанског јавног сервиса која је започета прилозима у ултранационалистичким медијима”.

Иначе, РТВ је не тако давно био у жижи јавности због текста „Ди су наши ТВ новци” објављеног у „Печату”, али се тај покушај полемике о трошењу новца у јавном сервису одиграо на неком другом „терену”. УНС се, како је тада у тексту „О новинарима и новцима” у „Времену” написала Смајловићева, „лако одлучио да подржи колеге с војвођанске телевизије који су протестовали што им се пребројавају национална крвна зрнца”.

Неко воли РТВ, а неко „Печат”

У новој полемици о војвођанском јавном сервису, Смајловићева каже да „и НУНС и НДНВ и ОЕБС имају право да воле уређивачку политику РТВ-а, али то не значи да и сви други морају да воле исту политику„.

- Неко воли РТВ, а неко воли „Печат„, док трећи не воле ни једно ни друго. Но, за разлику од јавног сервиса, приватни политички недељник нема обавезу да буде непристрасан и објективан - каже председница УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси