Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ово је ненормално нормална земља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2013.

Аутор: Јелена Живковић Извор: Блиц

Ово је ненормално нормална земља

Одласком са Телевизије „Хепи" показала је још једном да не може да толерише дискриминацију и етикетирање инвалида, жена, хомосексуалаца и припадника било које мањине

После интерног писма које је гедитељ емисије „Љубавна докторка", ауторке Исидоре Бјелице, послао власнику ТВ „Хепи" који је речима „слажем се" јасно ставио до знања да у емисију могу да долазе само „нормални", никако инвалиди, половњаче, транссексуалци и хо" мосексуалци, ауторка је реаговала тако што је писмо проследила медијима. Реакције су биле бурне, она се повукла с ТВ „Хепи", тужила их и пита се да ли је свима јасно у чему је проблем.


Судећи по писму, на ТВ „Хепи" многи се међусобно слажу, једино ви имате проблем.

- Да, они се сви тамо савршено слажу и не примећују зашто се све то десило. Мени је то додатно шокантно. И деца кад погреше, извине се, али ја сам запањена што се они и даље слажу и не примећују у чему је проблем.

Шта су то „нормални људл? Ко су они које ТВ „Хепи" хоће у студију?

- Ух, то је добро питање... Али шалу на страну, то су рекли сви они који су се врло радо убројали у ненормалне после вашег текста на сајту. Сви су исто рекли: „Е, ако су ови нормални, онда смо сви ми ненормални." И мени је драго што сам ненормална. Стигло је преко 2.000 твитова и 2.000 порука на Фејсу и сви кажу исто. Мислим да онакве квалификације у српским медијима нисмо имали никада. Можда неки пијани лудак у кафани изговори тако нешто, али официјелно писмо где се захтева од аутора да склони „ненормалне" и да доведе „нормалне", мислим да ниједан аутор још није доживео у Србији.

А шта је то нормалан „хетеросексуалац"?

- Да, и то је занимљиво, изгледа да за њих постоје и ненормални и нормални хетеросексуалци. Али шта то тачно значи морате да питате редитеља и власника ТВ „Хепи". Ја сам сигурно неких 20 минута била шокирана и у неверици када сам прочитала писмо, питајући се исто то. Шта је у главама тих Ијуди када нису приметили ништа необично у слању тог писма и одобравања таквог писма? Ево, јежим се и сад док ово говорим.

У писму сте заправо ви најмање шиканирани?

- Ја сам пре тога била шиканирана, али од оног тренутка када се појавило писмо које шиканира моје госте, моје студенте, гимназијалце који су били активни учесници моје емисије, ја просто немам морално право да останем тамо. Треба сутрадан да се мојим унуцима каже да је Исидора Бјелица наставила да због рага ради такву емисију, после такве бруталности.

И шта ће сада бити с љубавном докторком?

- Ништа, обуставила сам снимања чим сам добила писмо. С друге стране налазе се особе које су навикле да све решавају захваљујући својој моћи, рге свега финансијској.

Да ли ћете прећи на неку другу телевизљу?

- Не размишљам о томе. Можда ћу радити неки други поројекат, али тренутно ми је мука од тога, можда нешто скроз другачије. Веома сам задовољна реакцијом колега из медија, колега из УНСа, НУНСа, невладиних организација, обичних
људи... То је све супер, али овај ргоцес искључиво зависи од суда, док они не буду осудени, јавна медијска осуда њима ништа не значи. И даље нема извињења. Они не виде потребу да се извине особама које су вредали. То је нешто што ја никада нећу разумети. Могу бити љути на мене, али невероватно је да и даље не виде разлог целе ове фрке.

Колико вамје то пореметило свакодневницу?

- Баш много. Ја имам здравствене проблеме, бубрежне нападе, једну врсту потпуне деконцентрације. Нисам могла ништа да радим. У кући нам је ванредно стање од када се то десило. И то је подразумевало пуно ломова, одлука.

Да лл се плашите?

- Не плашим се, искрено да вам кажем, али ево прексиноћ је мој отац нападнут у блоку 45 и опљачкан. Две особе су га напале, подерана му је одећа. То је бифо сутрадан пошто је објављено писмо. Сада, ништа што се деси не могу да не повезујем. Кад погледаш шта се све дешавало око тих особа, додети да се уплашиш. Али ја немам избора, ја с тим да живим не могу.

Стварно радлте све „маминске" послове?

- Моја ћерка Вила има једну теорију коју ја препричавам као добар фазон. Јер, ми смо типична уметничка породица у којој постоје периода када нема рага и периода када их има. А Вила највише воли периоде када нема рага, јег каже да сам тада најбоља мама. „Куваш сваки дан, па долазиш пешке по мене." Она воли те лоше периоде. Шалу на страну, све то и на ТВ „Хепи" ме је излудивало и толико времена изискивало да нисам имала времена за децу. А син? Он апсолутно нема времена за нас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси