Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хрватска: 132.000 евра помоћи веб порталима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2013.

Извор: АБЦ Србија

Хрватска: 132.000 евра помоћи веб порталима?

У последњих осам година се чак више од 10 милиона евра из Фонда за подстицање плурализма и разноврсности електронских медија, предвиђених за јавне садржаје, преусмерило комерцијалним радијским и телевизијским станицама.

Новцем Фонда је инансирано 630 телевизијских и 3000 радио емисија, али о томе не постоји подробнији извештај, изјавила је Зринка Перушко, професорка Факултета политичких наука на конференцији о предложеним изменама и допунама Закона о електронским медијима одржаној у петак у Загребу.

Фонд годишње располаже са 4 милиона евра, за које је досад могло да аплицира 20-ак локалних телевизија и 150 радијских станица. Прихвате ли се законске измене, убудуће ће за део тог новца - говори се о своти од нешто мање од 132 000 евра - моћи да аплицирају и веб портали из тзв. трећег медијског сектора, оног који се бави темама од јавног интереса, све више потиснутих из комерцијалних јавних медија.

"Промене су неопходне јер је постојећи закон из 2004. прегазило време, од тада смо имали успон веб портала", образложио је Милан Живковић, саветник за медије Министарства културе Хрватске. Одговарарајући на критике зашто ће новац добијати само непрофитне медијске организације, он каже да би медијске компаније свој евентуални профит могле да усмеравају у неки други посао, а циљ је да се то избегне.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси