Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Споро бирају имена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2013.

Аутор: В. Ц. С. Извор: Вечерње новости

Споро бирају имена

Мада су, по закону, имена свих кандидата за чланове новог одбора Агенције за борбу против корупције још почетком године требало да се слију на адресу скупштинског одбора за правосуђе и управу, до данас се то није десило. Овај посао мораће, ипак, да буде окончан до 18. марта, јер тада, по речима Зорана Стојиљковића, актуелног председника Одбора, истиче мандат овом сазиву.

Већина чланова изабрана је пре четири године, средином марта, и почели су да раде 15. априла. Изузетак су Радмила Васић и Злата Ђорђевић. Васићева је била предлог председника државе, а Ђорђевић Владе, и оне су изабране нешто касније.

Зато Одбор, каже Стојиљковић, сматра да треба да остану на својим функцијама до истека мандата.

Што се тиче осталих, кандидате још нису предложили Социјално-економски савет, Врховни касациони суд и два новинарска удружења УНС и НУНС. Новинари су морали да изађу с једним предлогом, а изашли су са два. У Агенцији кажу да би током недеље и СЕС и ВКС требало да доставе имена. ВКС је већ имао један неуспео покушај избора прошле недеље, када ниједан од предложених судија, Слободан Газивода и Снежана Дилпарић Секулић, нису добили већину.

- Што се тиче УНС и НУНС, они би требало да се договоре око једног кандидата, и проблем ће бити ако до договора не дође. У закону таква ситуација није предвиђена, па ће тада, вероватно, посланици изабрати између два имена - каже Стојиљковић.

УНС-ов кандидат је, иначе, Љиљана Смајловић, а НУНС-ов Драган Јањић. До сада је са формалним предлозима изашао Администартивни одбор, који је поново стао иза професора Зорана Стојиљковића, ДРИ која је предложила Евицу Петровић, која
је већ била члан Одбора 2009, и Адвокатска комора, која је предложила адвоката из Неготина Зорана Вујачића. Омбудсман Саша Јанковић и повереник Родољуб Шабић предложили су Бранка Лубарду.

Важне надлежности одбора

За разлику од директора Агенције, који има оперативна овлашћења, представља Агенцију, доноси решења у првом степену и координише рад служби, Одбор Агенције има нешто „мирнију“, али не мање значајну улогу. Он бира и разрешава директора Агенције (па је тако пре истека мандата опозвао бившу директорку Зорану Марковић), подноси извештаје о раду парламенту, оцењује шта је учињено на реализацији Стратегије борбе против корупције и одлучује по жалбама странака на решења директора у другом степену.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси