Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Враћају ли се медији у деведесете године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2013.

Аутор: П. Клаић Извор: Дневник

Враћају ли се медији у деведесете године

Медијска слика Србије, јавни говор и извештавање све више личе на матрицу виђену деведесетих година прошлог века. Говор мржње, пребројавање по националном кључу, спискови неподобних само су неки од тих обележја, закључак је јучерашње јавне трибине „Повратак у деведесете”, одржане у Медија центру Војводине.

 

– Све то јесте повратак у деведесете, не јер је на власти једна или друга странка, него зато што је то процес који никада није заустављен – рекао је покрајински секретар за културу и информисање Славиша Грујић.

– Плашим се да у овој земљи, осим новинаре, никог није брига што је ситуација у медијима таква. Таблоидизација је са штампе прешла на електронске медије, не знају се власници, струка се изгубила у тој причи, али изгубили су се и медији.

Шефица медијског одсека ОЕБС-а у Србији Драгана Соломон-Николић истакла је да је Србија најбоље рангирана балканска земља по слободи медија. Она заузима 69. позицију од 179 земаља света.

– И поред тога, наши извештаји кажу да се већина новинара и уредника жали на политичке и економске притиске на садржаје које медији производе – рекла је Драгана Соломон-Николић.

Она је изјавила да ОЕБС брине оштра реторика у јавности, где се све чешће појављују „вредности” из деведесетих година.

Челник НУНС-а Вукашин Обрадовић подсетио је на акцију те организације „Није време за ћутање„.

– Резултат те акције било је јавно слушање у Скупштини Србије где смо позвали функционере и посланике да се супротставе и ограде од говора мржње и атмосфере линча коју поједини медији пласирају. Нисам задовољан како је то прошло. Тренд се појачао, а државни функционери се никако нису оградили од тога – рекао је Обрадовић.

Он је истакао да се говор мржње враћа кроз деловање екстремистичких десничарских организација, плакатирање, прозивке, спискове, али и кроз интелектуализацију говора мржње и њену релативизацију.

Програмска директорка РТВ-а Санда Савић нагласила је да је притисцима изложена од доласка у ту медијску кућу.

– Смејали смо се када су нас дочекивали транспарентима „Назад у Београд” јер је изгледало као фатаморгана – рекла је Санда Савић.

– Од тада су притисци и претње мењали форму и нису увек били политичке природе. Било је ту и групица са својом финансијском агендом. Зауставили смо одлив новца из куће тамо где не би требало да иде, потрошили много мање пара на програм, а програм ипак подигли на виши ниво. То је наш грех и то нам никад неће опростити.

„Наши”: Етикете које немају везе са истином

Троје припадника екстремне десничарске организације „Наши” присуствовало је трибини. Један од њих, Игор Маринковић, истакао је да никоме од те организације не прети било каква физичка опасност.

– С друге стране, нас називају клерофашистичком организацијом, лепе нам етикете које немају везе с нама и истином – рекао је Маринковић. Он је, на помен саопштења „Наших” против „Параде поноса”, рекао да никада нису претили припадницима ЛГТБ-популације, већ само указивали на незаконито деловање њихових организација. 

Људи у препуном Медија центру гласно су негодовали на излагања људи из Покрета „Наши”. Новинарка Невена Симин истакла је као последицу политике какву воде „Наши” рушење јеврејских споменика на северу Војводине. Димитрије Боаров
је нагласио да не може бити било какве расправе о пореклу и националности новинара, као што нема расправе ни с расистима у фудбалу.

Председник Удружења избеглица Раденко Попић упозорио је на то да је политика слична оној коју баштине „Наши” већ довела до великог крвопролића, које је иза себе оставило стотине хиљада избеглица без дома и права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси