Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тв СОС и Радио "Сити" остали без дозволе РРА
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2009.

Извор: Политика

Тв СОС и Радио "Сити" остали без дозволе РРА


Телевизија СОС канал која емитује спортски програм јуче је, знатно пре истека рока, остала без регионалне дозволе. Иста судбина задесила је и београдски Радио „Сити”. Њиховом повлачењу из етра кумовало је вишемесечно неплаћање накнаде за емитовање програма коју су сви емитери дужни да плаћају Републичкој радиодифузној агенцији.

Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, објашњава да је пре ове крајње мере СОС каналу био одређен рок да новац уплати до 31. марта или да депонује банкарску гаранцију да ће дуг бити намирен. Пошто се то до јучерашњих поподневних сати није десило, наш саговорник каже да је тиме овој ТВ станици пре истека рока престала да важи дозвола и да ће им доставити решење да „одмах угасе све предајнике за које су добили дозволу од РРА”.

– Исту ситуацију имамо и са београдским Радијом „Ситијем” коме данас због дуговања престаје да важи дозвола, па ћемо и њима послати налог да одмах прекину са емитовањем програма – изјавио је јуче за „Политику” Горан Караџић.

Против ових станица бити покренут судски поступак за накнаду дуговања. Без покрајинске дозволе, због дуга од 30 милиона динара насталог неплаћањем накнаде, остала је недавно и „Супер” ТВ из Суботице, а у јавности се чује да дугују и неке телевизије са националном фреквенцијом.

– Ниједна национална ТВ кућа не дугује Агенцији новац, бар не у овом тренутку, нити такву врсту проблема имамо са националним емитерима. ТВ „Супер” није прва станица којој је због дугова одузета дозвола. Пре тога дозволу је изгубила локална ТВ М из Сремске Митровице, а дозвола је одузета и ТВ „Плус” из Београда. У овом тренутку водимо око 40 поступака за одузимање дозвола због неизмирених обавеза према РРА. Сутра имамо седницу на коју је позвано двадесетак емитера, а исто толиком броју упућен је позив за наставак седнице у понедељак како бисмо им јасно ставили до знања да морају да исплате дуг у најкраћем могућем року или ће и њима бити одузете дозволе – напомиње Караџић.

Закашњења се, по његовим речима, у просеку крећу између четири и пет месеци. Пре искључења из етра стижу опомене.

– То је дуга законска процедура. Најпре шаљемо опомену и дајемо налог за наплату, уколико се дуг намири поступак се прекида. У противном, покреће се процедура за одузимање дозволе пре рока на који је издата. То значи да се одређује рок за плаћање и зовемо емитера да се изјасни да ли има намеру да плати дуг. Због тешке ситуације у којој се локални и регионални емитери налазе, прихватамо и полагање банкарских гаранција са одређеним роковима, али неплаћање не можемо да толеришемо. Ако је неко дозволу добио не значи да мора да је и задржи уколико не испуњава своје обавезе – каже Караџић.

– У законском смислу потпуно је свеједно да ли неко дугује два или десет месеци. Закон као разлог за одузимање дозволе наводи „неплаћање”. Ми разумемо проблеме емитера и нећемо се понашати бирократски па због тога што нису платили један месец да одузимамо дозволу. Међутим, од око 750 емитера у Србији обавезе не измирује четрдесетак. Дакле, оних 710 живе у истој земљи, у истом финансијском окружењу и суочавају се са истим проблемом одласка оглашивача, па све плаћају. Управо зато не можемо да толеришемо другачија понашања – додаје Караџић.

Чак и када би колико сутра набавили новац, они који су изгубили дозволе не могу да рачунају на нову по аутоматизму. Мораће да чекају да РРА распише конкурс и да заједно са другим кандидатима поднесу пријаву и документацију. Пет одузетих дозвола до сада у Агенцији не сматрају превеликим бројем.

Марија Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси