Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Портали Н1 и Нова.рс нису прекршили Кодекс текстовима о Закону о електронским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2023.

Аутор: Фонет Извор: Н1

Савет за штампу: Портали Н1 и Нова.рс нису прекршили Кодекс текстовима о Закону о електронским медијима

Савет за штампу одлучио је да портали Н1 и Нова.рс текстовима о процесу измена и допуна Закона о електронским медијима нису прекршили Кодекс новинара Србије ни по једној тачки.

Жалбу је поднела председница Радне групе за израду радне верзије нацрта закона о изменама и допунама Закона о електронским медијима и помоћница министра Катарина Томашевић.

„Сведоци смо оркестриране кампање медија у власништву Јунајтед групе, а која се води против резултата рада Радне групе за израду радне верзије Нацрта закона о изменама и допунама Закона о електронским медијима“, наводи се у жалби коју је поднела Катарина Томашевић.

У образложењу жалбе се наводи да члан 112. који регулише логичку нумерацију, а о којем се води расправа у јавности, није битно промењен од изворног предлога у Нацрту, осим што је након јавне расправе, а по добијању писаних примедби учесника јавне расправе, усвојен предлог да се на нултом каналу налазе сервисне информације о садржају понуде оператора.

Члан Савета за штампу Родољуб Шабић је навео да су представници власти дужни да трпе критику више него обични грађани, а оно што су текстови Н1 и Нове представљају стандардни ниво јавне критике на потез власти.

Чланица Савета Тамара Скозза рекла је да њој није јасно на шта се Томашевић жали и да се из текста жалбе може видети да се она не слаже са садржајем текстова на Н1 и Нова С.

„Свако од нас се не слаже са нечим у штампи, али то излази из оквира наше надлежности. Овде нема речи о поштовању или непоштовању Кодекса, већ се жали на садржај“, објаснила је она.

Нова.рс није одговорила на жалбу, а Н1 оспорава право жалбе јер Катарина Томашевић није лично оштећена, нити Радна група, већ се критикује начин како су додати чланови закона.

Савет за штампу одлучио је да је Медиа портал прекршио Кодекс новинара текстом о Миловану Глишићу, који наводи да су неистините тврдње тог портала да је против њега покренут поступак за „разноразне малверзације“.

Усвојена је и одлука да Југпресс није прекршио Кодекс новинара, како је то навео адвокат Звездан Кнежевић.

Савет за штампу је усвојио одлуку да је лист Ало по више тачака прекршио Кодекс новинара објавом текста у којем се наводи да је „Бојан Елек оптужио Игора Бандовића да је украо 300.000 евра од спонзора“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси