Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чачак: Састанак Сталне радне групе за безбедност новинара и тренинг за унапређење безбедности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2023.

Аутор: Cemaforum.rs Извор: Cemaforum.rs/Оzonpress.net

Чачак: Састанак Сталне радне групе за безбедност новинара и тренинг за унапређење безбедности новинара

Стална радна група за безбедност новинара организује састанак и тренинг за унапређење безбедности новинара у четвртак 7. децембра 2023. године у просторијама Научно – технолошког парка у Чачку на адреси Народног устанка 2.

Отворени састанак Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) и контакт тачака у полицији и тужилаштву са медијским радницима и новинарима и новинаркама који доживљавају претње и насиље у локалној средини за циљ има директну размену искустава жртава насиља и претњи са представницима институција.

– Желимо да унапредимо комуникацију, успоставимо поверење, повећамо осетљивост на случајеве насиља и претњи и унапређења функционисања институција – наводи се у позиву.

Присуство састанку су најавили:

представник ОЕБС-а,

Анка Брадић, јавни тужилац у Вишем јавном тужилаштву у Чачку,

Срђан Божовић, јавни тужилац у Вишем јавном тужилаштву у Ужицу,

Владимир Брковић, јавни тужилац у Основном јавном тужилаштву у Чачку,

Владимир Бошковић, јавни тужилац у Основном јавном тужилаштву у Ужицу,

Јелена Томовић, јавни тужилац у Основном јавном тужилаштву у Г.Милановцу,

Стеван Бошковић, јавни тужилац у Основном јавном тужилаштву у Пожеги,

Братислав Прелић, Иван Милутиновић, Душан Негојевић испред МУП-аи чланови сталне радне групе.

Састанак Сталне радне групе почиње у 10 часова а уследиће АНЕМ-ов тренинг за унапређење безбедности медијских радника од 12.30 до 15.30 часова.

Овакви састанци су планирани у 15 градова Србије у склопу пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“, подржаног од стране Европске комисије кроз Програм подршке независним медијима у Србији и Министарства информисања и телекомуникација Републике Србије. До сада су одржани у Београду, Нишу, Панчеву, Новом Саду, Суботици и Новом Пазару у циљу упознавања новинара са механизмом рада СРГ као и њиховог повезивања са локалним контакт тачкама у тужилаштвима и Министарству унутрашњих послова како би на том нивоу била постигнута динамична и отворена сарадња новинара, тужилаца и полиције.

– Очекујемо присуство новинара и уредника медија, не само оних који имају отворене случајеве или непријављене случајеве угрожавања безбебедности, већ свих како би се упознали са начином рада СРГ и контакт тачака, како би се ближе упознали, разменили податке представници тужилаштва и полиције са новинарима и уредницима и како би се представници у СРГ информисали о кључним проблемима медија – додаје се у позиву организатора.

 Тренинг за медијске раднике и раднице водиће Бранко Чечен, некадашњи дугогодишњи директор Центра за истраживачко новинарство Србије, новинар, уредник и искусни предавач. Током тренинга он ће са учесницима разговарати о појавним облицима насиља и претњи те начинима превенције и заштите, као и о релеватном правном оквиру и конкретним механизмима које угрожени новинари могу да користе у заштити своје безбедности.

Сви који желе да учествују на састанку и радионици могу се пријавити на адресу anem@anem.org.rs до уторка, 05.12. 2023. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси