Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Формирана комисија за разматрање истрага поводом убистава новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2013.

Аутор: З. Н. Извор: Вечерње новости

Формирана комисија за разматрање истрага поводом убистава новинара

Влада Србије формирала је јуче Комисију за разматрање чињеница до којих се дошло у истрагама које су вођене поводом убистава новинара Милана Пантића, Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије. Први циљ Комисије биће анализа свих досадашњих истрага и документације, како би се утврдило где су направљени пропусти, на који начин се дошло у ситуацију да ниједно од убистава до сада није разрешено и починиоци кажњени.

 

Како сазнајемо, Комисија ће први састанак имати већ у понедељак, где ће разменити информације и договорити даље поступање.

Пантић, дописник „Вечерњих новости“ убијен је 11. јуна 2001. године испред своје зграде у Јагодини. Напад на њега извршен је после серије текстова о економском криминалу у поморавском региону, злоупотребама у приватизацијама и пословању општинских власти.

Дада Вујасиновић страдала је 8. априла 1994. године у свом стану у Новом Београду. Она је за „Дугу“ извештавала са ратишта, писала о београдском подземљу и блиским везама политике и криминала. Деценију и по њена смрт је вођена као самоубиство, а у јануару 2009. тужилаштво је утврдило да је реч о убиству.

Тужилаштво за организовани криминал преузело је да води истрагу везану за убиство Славка Ћурувије, који је убијен 11. априла 1999. године у центру Београда, на улазу зграде у којој је становао. Ћурувија и његови листови „Дневни телеграф“ и „Европљанин“ били су међу водећим критичарима режима Слободана Милошевића уочи и током бомбардовања Србије.

Новинарска удружења и полиција

У Комисији су, поред представника новинарских удружења, директор полиције Милорад Вељовић, начелник Управе криминалистичке полиције генерал Родољуб Миловић и Славиша Совтић, шеф одељења у МУП Србије. Председник је Веран
Матић, главни уредник Б92.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси