Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хрватска: Новински портали по читаности престигли news портале
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2013.

Аутор: Саша Папарела Извор: Poslovni.hr

Хрватска: Новински портали по читаности престигли news портале

Пре годину дана међу три најчитанија портала није било ниједног везаног уз принт, а број читалаца није прелазио милион.

Промена тренда потврђена је у октобру 2012., када су 24 сата дошле на водеће место, што је било први пута да неки хрватски портал везан уз новине буде водећи по посећености.

Снажним растом Indexа у новембру 24 сата пада на друго место, при чему оба портала пробијају границу од милион јединствених посета месечно. Уз трећепласирани Јутарњи лист (36.713), међу најчитанијим веб порталима још су три везана уз принт - Вечерњи лист (708.625, на осмоме месту по посећености), Слободна Далмација (351.350 посетилаца, 12. место) и Пословни дневник ( 255.467 посетилаца,15. место). Како су 24 сата успела?

"Кључ успеха је што имамо пуно новинара и производимо пуно властитог садржаја, при чему онај ексклузивни део прво пласирамо на веб са одлагањем. Тако смо устројили редакцију и технику да одмах стављамо свеже садржаје на веб. Ми имамо оно о чему многи причају - интегрисану редакцију, где свака вест путује прво на веб, онда се тамо дорађује и заврши у штампи, где добија додатну вредност. Наша снага је у количини добрих прича које из новине иду на веб, на којем врло озбиљно радимо од 2007." каже Ренато Ивануш, главни уредник 24 сата.

"Брзи смо, први смо увели breaking news, где се стално уписивала по нека нова реченица, и ту смо добијали сталне читаоце, па је breaking news постала пракса и на другим порталима. Осим тога, озбиљни смо и занимљиви, јер је забава постала веома важна", додаје Хрвоје Дорешић, извршни уредник онлајн издања 24 сата, које дневно у просеку има пола милиона јединствених посетиоца.

Дорешић не спори да је лакше доћи до информација ако у позадини имате целу редакцију дневних новина, и то ону у којој се подразумева да сви морају радити и за веб издање.


Напомиње како неки портали у недостатку властитих садржаја често преписују, а ретко потписују, али нема ништа против тога ако се нечијем тексту да додана вредност и настави прича. Напомиње и како се пуно пажње посвећује коментарима читалаца, које пажљиво слушају кад их зову телефоном и читају кад им се обрате маилом или нешто прокоментаришу. Складно њиховим коментарима раде се корекције у главноме тексту, а некад из коментара настају и нове теме.

"Коментар је постао важан део садржаја, толико важан да због коментара понекад мењамо и наслове. Додатна је корист што се тиме отвара простор за дискусију, којег у новинама нема", каже Дорешић.

На независним порталима чује се другачије објашњење о успеху wеб редакција везаних уз принт.

"Штампани медији у паничној су потрази за излазном стратегијом, како се макнути с папира. Логичан одабир био је фокусирати се на веб", објашњава феномен Матија Бабић, већински власник Index.hr-а.

"У овом тренутку поједине дневне новине на wеб троше велик новац, на SEO и Гугл Огласе у највећој мери. Дословно купују веће статистике и то је у реду, но рекао бих да се ради о "лабуђем пјеву". Наиме, притом троше више него што се на тржишту може зарадити, па та стратегија не може функционисати дугорочно и могле би да се нађе у великим финансијским проблемима. Веб неће тако брзо доносити новац у мери у којој су га доносиле дневне новине", упозорава Бабић.

У односу на новембар 2011., сви хрватски портали везани уз новине, уз изузетак Вечерњег листа, који је константно на осмом мјесту, напредовали су на Gemiusovoj листи - 24 сата се помакао за два, Јутарњи за три, а Слободна за четири места.

Нови лист напредовао је за седам места, са 30-ог на 23. Највише се помакнуо Пословни дневник, за чак 23 мјеста - са 38. на 15., при чему се број јединствених посетилаца у тих годину дана више него удвостручио.

Занимљиво је да се веб страница угашеног Национала и даље налази на солидном 41. месту иако се већ шест месеци не ажурира.

Веројатно би и Вјесник, који је први искорачио на веб, остао добро пласиран да та страница није угашена кратко време након гашења листа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси