Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БиХ: Како медији едукују децу?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2013.

Аутор: Самир Хусеиновић Извор: Deutsche Welle

БиХ: Како медији едукују децу?

Стручњаци тврде да мало ко у Босни и Херцеговини брине због најезде сапуница и других медијских садржаја сумњивог квалитета. Последице лоших медијских стандарда могле би да буду дугорочне.

Медији развијених западних држава пуно пажње посвећују образовним емисијама док у западнобалканским медијима, посебно у БиХ и Србији, доминирају политика и сапунице. Осиромашени грађани тих држава, како одрасли тако и деца, почели су да се идентификују са султанима, принцезама, војсковођама и разним другим ликовима.

Експерти тврде да разлог за то треба тражити и у недостатку квалитетних домаћих садржаја. Уредница дечијег програма БХ радија 1 Сњежана Галић подсећа да је у време некадашњег Радио Сарајева „читава екипа креирала бројне садржаје, разне емисије, репортаже, радио игре и контакт програме“.

„Данас, БХ радио 1 садржаје за децу пласира суботом у једносатној емисији контакт типа „Рингишпил“. Имали смо и рубрике за јутарњи програм, а од нове шеме у октобру 2012. године стартовала је и емисија 'Одрастање' у којој ангажујемо читав тим стручњака. У оквиру дечијег програма сада је ангажован само једн човек и мислим да би тај програм требало кадровски ојачати“, каже Сњежана Галић.

Погрешна едукација и изопачени стандарди

Председница Већа за штампу БиХ Љиљана Зуровац подсећа да би медији, посебно јавни сервиси, поред информативне и забавне, требало да имају и едукативну улогу. Она тврди да су деца и млади људи у БиХ данас изложени великој количини информација које је у вредносном смислу тешко селектовати.

„Погрешном едукацијом намећу се вредности које наши млади људи следе и према томе праве стандарде. Ми имамо огромну количину младог света који је полуписмен, који не чита књиге, који нема елоквенцију у изразу управо зато што му нико не говори да би себе требало да изграђује на другачији начин, а не само на онај на који се може идентификовати са лошим серијама, јефтиним или бесплатним страним програмима који немају никакве везе с нашом културом и нашим поднебљем“, каже Љиљана Зуровац. Недостатак домаћег, квалитетног програма усмерава децу ка другим садржајима који им се нуде на различитим медијима, најчешће на локалним станицама, кабловским мрежама и интернету.

Деца гледају стране програме

Тринаестогодишњи Ахмед из Сарајева каже да на телевизији често гледа забавне и историјске емисије на страним каналима као што су „Хисторy“ и „Дисцоверy“, а понекад и музичке канале. „Врло ретко гледам домаће ТВ канале, јер њихов програм чине углавном сапунице, ријалити емисије и неки нискобуџетни филмови. Мало је дечијих емисија, како образовних тако и забавних, а поготово недостају емисије за децу мог узраста“, каже Ахмед.

Дванаестогодишња Азра из Сарајева не воли да гледа сапунице и ријалити емисије „којих сада има највише на телевизији“. „Највише гледам америчке ситкоме, зато што су забавни, а кад сам била мања волела сам да гледам емисије као што су 'Луткоказ' и 'Жутокљунац'. Сада на телевизији баш и нема забавних ни образовних дечијих емисија и веома ми је жао што је тако“, каже Азра.

Психолошкиња Селма Синановић истиче да данас велики утицај на одгој деце имају медији и друштвене интернет-мреже чији садржаји често сугеришу „погрешне моралне принципе“. „С обзиром на актуелну друштвену ситуацију коју карактерише и 'презапосленост' родитеља, деца су често препуштена сама себи тако да нема адекватне цензуре над садржајима које прате на медијима и социјалним мрежама“, каже Селма Синановић. Идентификовање са негативним ликовима

Кроз рад са децом Селма Синановић уочила је да се млади често идентификују са „омиљеним“ ликовима из филмова и серија. „Код девојчица се то огледа кроз 'слободније' понашање, док дечаци више испољавају агресивност, јер се најчешће идентификују са особама које глуме убице и друге негативне ликове“, каже Селма Синановић.

Стручњаци зато упозоравају да одговорни морају озбиљно да се позабаве тим проблемом, јер би све оно што произилази из већ наметнутих лоших медијских стандарда и садржаја могло да има дугорочне последице.

Ердоган против Сулејмана Величанстваног

Премијер Турске објавио је рат „Сулејману Величанственом“. Та костимирана ТВ-серија, није хит само у Турској, већ и у земљама Балкана и на Средњем истоку. Али за турског премијера она представља скрнављење историје.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси