Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влада избацила Дејана Ђуровића да би "углавила" националну пензију за Микија Јевремовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2013.

Аутор: Александар Николић Извор: Блиц

Влада избацила Дејана Ђуровића да би "углавила" националну пензију за Микија Јевремовића

Влада Србије је искористила своје дискреционо право и са листе наших предлога отписала глумца и радио-телевизијског водитеља Дејана Ђуровића.

 

Дописали су поп певача Микија Јевремовића који је несумњиво био велика звезда југословенске естраде, али и један од убедљивих симпатизера СПС, казао је за „Блиц“ Миодраг - Мргуд Радовановић, председник комисије за доделу националних пензија.

Како “Блиц” сазнаје, егзекутор владине одлуке био је члан комисије Живорад Ајдачић, посланик СПС-а из доба Милошевића. Он је на седници саопштио да Јевремовић мора да буде убачен на списак. Мргуд Радовановић каже да је био шокиран чињеницом да ће Дејан Ђуровић бити прецртан.

- Ми смо наш посао завршили још 8. јануара, али на иницијативу Владе Србије јуче смо се састали како бисмо још једном прегледали списак. Нисам могао да верујем да ће зарад естрадних звезда бити избачен Дејан Ђуровић, господин који је афирмисао класичну музику стрпљиво деценијама, али Влада има своја законска овлашћења и право да промени списак. Мандат комисије је завршен. Одбијали смо различите политичке притиске и жао ми је што у неколико случајева нисмо успели. Свака власт има своје заслужне уметнике, па ни ова није изузетак - рекао нам је Радовановић.

Јевремовић у изјави за “Блиц” тврди да пензију није заслужио чланством у СПС-у.

- Већ седам година, од када је установљена додела националних пензија, ја сам кандидат бројних естрадних удружења. Све критеријуме сам испунио... од награда до стваралачког опуса. Прво сам веровао да старије колеге као што је Лола Новаковић треба да имају предност, али време је пролазило и сада сам најближи националној пензији. Нисам био члан ниједне политичке партије иако ме сви доводе у везу са СПС и сигуран сам да је моја уметничка биографија много важнија од политичке припадности - казао је Мики Јевремовић за „Блиц“.

Мики Јевремовић: Све критеријуме за националну пензију сам испунио, а јасно је да је моја уметничка биографија свакако важнија од било које политичке припадности

За разлику од њега, Дејан Ђуровић је из Беча поручио да није тачно упознат са дешавањима око доделе националних пензија.

- Када будем имао довољно информација о раду комисије, моћи ћу да коментаришем шта се догодило ако се уопште догоди - казао је Ђуровић за “Блиц”.

Процедура налаже да списак кандидата за добијање националне пензије министар културе Братислав Петковић проследи Министарству финансија које ће одлучити о броју уметника који ће добити доживотну новчану апанажу. Највероватније на данашњој седници Влада ће верификовати одобрени списак из Министарства финансија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси