Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прво суд, па онда паре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2013.

Аутор: А. Јовановић - И. Палада Извор: Информер

Прво суд, па онда паре

Глумац Марко Николић тужиће Радио-телевизију Србије ако му не исплате хонорар за репризу серије ‘Бољи живот’, која се тренутно емитује.

- Први пут сам тужио РТС још 1974. за „Ужичку републику“ и добио их на суду. Тужио сам их и за „Бољи живот“ и добио спор. Ако ми после ове репризе у законском року не исплате новац, поново ћу их тужити! Нека сами процене да ли им се исплати да плаћају камате и судске трошкове - каже Гига Моравац из серије.

Ово је већ шеснаести пут да се дружимо с породицом Попадић и њиховим пријатељима, али ентузијазам публике не деле главни актери серије. Они су незадовољни јер морају да се повлаче по судовима да би остварили своја права.

- Никада нисам тужио телевизију. али пошто ми хонорар није исплаћен више од годину дана, тужба је неминовна - каже за Информер Иван Бекјарев, популарни Курчубић.

Понижење за професију

С њим се слаже и Љиљана Благојевић.

- Новац за претходне репризе добила сам тако што сам тужила РТС!  Паре је добио само онај ко је тужио!  - каже глумица.

Воји Брајовићу и Милану Штрљићу хонорари такође нису исплаћени, али они неће да се суде.

- Новац ми није исплаћен за репризе из 2011. и 2012, и то не само за „Бољи живот“ већ и за „Отписане“ и неке друге серије - каже Брајовић, и додаје: - Не желим да се повлачим по судовима, али понижавајуће је за глумачку професију да морамо да наплаћујемо свој рад судским путем. Злоупотребљавају нас и експлоатишу! Ја немам снаге да се тужим, али Марко Николић и све моје колеге имају моју максималну подршку.

Милан Штрљић није ни био упознат са својим правима.

- Мени није исплаћен ниједан динар од реприза. Пристојно би било да се јаве и исплате ми оно што ми следује. Па није ваљда да морамо да се тужимо?! Причекаћу да видим да ли ће ми се јавити неко. Ипак, ако већина колега поднесе тужбу, придружићу им се.

Има и привилегованих

Драган Бјелогрлић, Борис Комненић и Аљоша Вучковић нису били расположени за разговор на ову тему.

- Шта вас брига за мој однос са РТС? Нису ми платили последње три репризе, рекли су ми да немају пара. Не занима ме да ли ће неко да тужи РТС! Пуна ми је капа мојих колега с њиховим јавним изношењем прљавог веша - викао је Вучковић.

Комненић је био кратак.

- Знам зашто ме зовете, немам коментар. Пријатно.

За разлику од њих, Снежана Савић, Горица Поповић и Лидија Вукићевић добиле су своје хонораре.

- Мени је РТС платио за све репризе „Бољег живота“. За последњу репризу сам добила око 2.500 евра. После емитовања сачекала сам да протекне законски рок од 15 дана, назвала сам РТС и платили су ми - објашњава чувена Виолета. Новац је исплаћен и Горици, која упркос томе подржава колеге.

- За њих нисам велика цифра јер сам снимила много мање епизода од Марка Николића. Није ми јасно шта им је критеријум, морају свима да исплате хонораре. После сваке завршене репризе ми тражимо своја права.

Ни Снежана Савић не би волела да дође до суда.

- Хонорари за „Бољи живот“ су ми исплаћени, али има многих других серија за које нису. На пример за „Срећне људе“. После репризе зовем, питам када ће уплатити, трудим се да будем стрпљива. Научили смо да чекамо и молимо - закључује Снежана.

Остаје нејасно зашто су неким глумцима сви хонорари исплаћени, док појединци, као Милан Штрљић, нису добили новац ни за једну репризу.

На репризама зарада око 38.000 €

Глумци којима је исплаћен сав хонорар за досадашњих 15 реприза „Бољег живота“ зарадили су у протеклих 25 година око 38.000 евра. Њима је исплаћивано у просеку од две до три хиљаде евра по репризи, с тим што су код првих поновљених емитовања серије хонорари били већи.

Вицформер

Јавни сервис - ваше право да знате све. Напамет.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси