Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Држава да реагује на претње"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2013.

Извор: Б92, Танјуг

"Држава да реагује на претње"

Представници власти и опозиције осуђују прављење спискова непожељних медија, НВО и појединаца и очекују да држава одлучно реагује на такве акције десничара.

 

Опозиционе ДС и ЛДП чак такву ситуацију описују као последицу "наелектрисаног" стања у друштву и неблаговременог и неадекватног реаговања државе која, како кажу, "не сме да намигује на десно око".

Напредњаци осуђују прављење спискова непожељних и позивају надлежне државне органе да реагују. Заменик шефа посланика СНС Зоран Бабић не верује у ескалацију у понашању десничарских организација јер је држава, како каже, бар од формирања актуелне владе, "показала да нема јачих од ње, колико год да је неко финансијски и политички снажан".

"У ескалацију сукоба не верујем, а као грађанин нисам срећан због слике коју као друштво шаљемо прављењем разноразних спискова. Нико у Србији због свог професионалног и политичког деловања, или израженог мишљења не сме да буде угрожен, нити да се осећа угрожено и да осване на било каквом списку", изјавио је за Тањуг Бабић.

Он зато очекује реакцију државе и позива државне органе да она буде снажна.

"Верујем да је судство независна грана власти и да не треба утицати и прејудицирати судске одлуке и на тај начин се и понашамо одговорно", рекао је Бабић и додао да ниједан новинар због писања не треба да буде угрожен.

Подсетио је да је спаљена застава покрајине Војводине застава која је прописана законима Србије, а аутономност Војводине гарантована Уставом земље, те додао да појединац коме се то не допада може вербално да износи своје ставове, али да је прављење спискова неподобних у 21. веку крајње непримерено.

У чланици владајуће коалиције УРС такође очекују да држава озбиљније и одлучније реагује на иступе појединих десничарских организација и на прављење спискова.

Шеф посланика УРС Владимир Илић као узроке појаве екстремистичких и десничарских организација види нетолеранцију у српском друштву, те недовољан ниво демократије и отворености.

"Држава мора да реагује озбиљније и одлучније када су у питању такви иступи и прављење спискова непожељних медија. Очекујем озбиљну и снажнију реакцију државе", рекао је Илић и додао да верује да ће Србија постати толерантније друштво када буде развила економију и када се још више укључи у евроинтеграције.

На питање да ли деловање таквих група може ескалирати због ситуације на југу Србије, али и на Косову Метохији, Илић каже да таква опасност постоји и да је реална, посебно ако се у виду имају и преговори Београда и Приштине, који ће, наводи, трајати дуго, а током којих ће бити болних уступака на обе стране, што ће управо дати простор десничарским органзацијама за деловање.

"Уколико држава буде одлучна на прве појаве таквих иступа, чини ми се да ће предупредити озбиљнију ескалацију у перспективи", додао је Илић.

Демократе већ месецима указују на атмосферу линча и упозоравају да је највећи проблем изостанак реакције државе. Посланик ДС Ненад Константиновић сматра да је таква атмосфера у друштву последица претходног одсуства реакције државе на прављење спискова непожељних медија, невладиних организација и појединаца.

"Министарство, премијер, влада морају јасно и гласно да осуде таква понашања и свако онај ко не осуђује такво понашање мислим да га подржава и подстиче", сматра посланик ДС.

Изостанак реакције државе, како каже Константиновић, омогућило је десничарима да увиде да могу на све видљивији и истакнутији начин да праве спискове неподобних, што је потпуно "нецивилизацијски и недемократски".

Он се, за разлику од Бабића (СНС), прибојава да би, уколико држава нешто не предузме, могло доћи до веће ескалације, због чега предлаже поновно покретање питања њихове забране.

"Министарства и влада то морају да осуде, као и политичке странке из владајуће коалиције и наравно треба се поново бавити темом забране рада таквих организација где су на потезу тужилаштво и свакако Уставни суд да се види да ли има у њиховом понашању елемената који доводе до тога да такве организације морају бити забрањене", додаје Константиновић.

Узрок сваке врсте екстремизма, и десног и левог, а у овом случају десног, у оквирима је власти или због тога што она то непосредно чини или што показује слабост према онима који се понашају на неприхватљив начин, сматрају либерали.

Посланик ЛДП Бојан Ђурић каже да је очигледна слабост републичке власти и изражава бојазан да влада и њен премијер Ивица Дачић не разумеју да су они заправо међу најугроженијима у ситуацији када се настављају разговори с Косовом и када се очекују решења која свакако неће бити на линији очекивања десничарских организација".

"Мислим да је многа већа одговорност председника владе, првог потпредседника владе, председника Републике да оштрим корацима или оштрим мерама стану на крај онима који праве спискове у овом тренутку. Нажалост, то се не дешава", истакао је Ђурић.

Он је оценио да у решавању тог проблема постоје и политички и правни механизми, као и да би политички били да представници руководства државе не причају једно у Бриселу, а онда "потпаљују" домаћу јавност националистичким изјавама у Србији, што даје додатни "ветар у леђа" десничарима.

"Правни механизми су на располагању држави и мислим да је јучерашња изјава Владимира Цвијана у најмању руку цинична. Ако већ каже да постоји правна могућност да се поново покрену поступци за забрану пред Уставним судом, онда то треба да учини он, његова партија, одбор који предводи, а не да то очекује од медија, појединаца или невладиних организација", каже Ђурић.

Он је нагласио да држава "не сме стално да намигује на десно око као што се радило у Вајмарској Немачкој после Првог светског рата", јер када се "дух пусти из боце, ако се не сасече у корену, последице ће увек бити страшне".

"Ту нико неће бити победник, па ни они који данас у власти на неки начин калкулишу са оним што раде десничарске организације", закључио је Ђурић.

У Аранђеловцу, Новом Саду, али и другим градовима Србије пре неколико дана поново су осванули плакати организације "Наши" са списковима "антисрпских медија и невладиних организавоја финансираних од запаних обавештајних служби".

Подсетимо, Б92 је јуче поднео кривичну пријаву против чланова удружења "Наши" због позива на линч неистомишљеника и многих других кривичних дела.

Припадници СНП 1389 излепили су у понедељак центар Београда плакатима на којима се власт позива да, након власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића, ухапси градоначелника Драгана Ђиласа и лидера ЛДП Чедомира Јовановића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси