Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Исплаћивао милионе за хвалоспеве о Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2013.

Извор: Курир

Исплаћивао милионе за хвалоспеве о Београду

Градска управа Београда, на чијем челу је Драган Ђилас, од 2008. године фирми „Адванс продакшн“ дала је 68,7 милиона динара и тако јој обезбедила 85 одсто прихода.

 

Истраживање Балканске истраживачке мреже (БИРН) показало је да је Град на промотивне услуге до половине 2012. године потрошио 270 милиона динара, а највећи део издвојен је за продукцију ТВ емисија које промовишу рад градске власти - 222 милиона динара.

- Приходи фирме „Адванс продакшн“ су, према подацима АПР, од 2009. до 2011. били 81,3 милиона динара, што значи да је у пословима са Градском управом ово предузеће остварило 85 одсто прихода.

„Адванс“ је склопио осам уговора, и сви се односе на снимање два ТВ серијала - „Оаза Београд“ и „БГ инфо“. Једна епизода „Оазе“ кошта више од 600.000 динара, а „БГ инфоа“ више од 300.000 динара - наводи БИРН.

„Адванс“ је основан крајем 2005. године и има само пет запослених. Добит му је 2008. био 394.000 динара, а 2011. чак 41,5 милиона динара.

- Пошто Закон о јавним набавкама прописује да за услуге продукције радио и ТВ програма није потребна јавна набавка, већина уговора је закључена директно.

Ово у ствари значи да су надлежни у Градској управи без икаквих ограничења могли да бирају са којим предузећем и по којој цени ће склапати послове - наводи БИРН.

Скоро сви серијали које је платио Град емитују се на телевизији Студио Б, а снимају их приватне продуцентске куће по сценарију градске Службе за информисање.

Осим финансирања медијске продукције, градска власт, како истиче БИРН, издваја милионе за рекламне кампање, праћење медијског садржаја и ангажовање пи-ар агенција.

„Адванс“ ћути

Славиша Ђокић, власник „Адванс продакшна“, јуче није био доступан за коментар, а за БИРН је у новембру изјавио: „‘Оаза’ је за реализацију врло захтевна. На пример, прати се процес како од ливаде настаје парк.“

Ко је добио највише пара

Адванс продакшн 68,7
Б92 58
Инфобиро 26
Фрејм 20
Стоа 13,5
Пинк 10,5
Мекен 10,5
Доктор 6,5
Опен мајнд 5
РТС 3,5
*Износи су у милионима динара

Град без коментара

Данка Нововић, актуелна директорка Службе за информисање, у више наврата одбила је захтеве БИРН за интервју, у коме би објаснила детаље уговора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси