Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иницијатива за заштиту новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2013.

Извор: Глас Америке

Иницијатива за заштиту новинара

Протекла година била је рекордна по броју убијених новинара у свету. Више од стотину репортера погинуло је обављајући свој задатак, преноси Глас Америке.

 

Због тога су Уједињене нације недавно покренуле нову иницијативу за бољу безбедност припадника ”седме силе.”

Глас Америке подсећа да је у гранатирању Хомса погођена зграда у којој су били новинари. Тада су погинули Мари Колвин, новинарка "Сандеј тајмса" и француски фоторепортер Реми Ошлик, док је фоторепортер "Сандеј тајмса" Пол Конрој рањен.

На видео снимку се види Реми Ошлик само неколико тренутака пре него што је убијен. Тај инцидент је био један од најзапаженијих током 2012. Међутим, било је још много других смртоносних напада на новинаре.

Тачан број варира, али Уједињене нације наводе да је прошле године више од стотину новинара убијено на дужности, од којих су многи били циљане мете. Крајем прошле године на конференцији у Бечу, Уједињене нације су покренуле, такозвани "Акциони план за заштиту новинара и борбу против некажњених напада."

"Потребно је да и јавност и медији помогну да људи повежу убиство новинара са подривањем владавине права и стабилности друштва", каже Вилијам Хорсли сарадник Центра за слободу медија на Универзитету у Шефилду.

На симпозијуму прошлог откобра на Би-би-сијевом колеџу за новинарство, новинари из целог света разматрали су проблем циљаних напада на њихове колеге. Прошле године у Сомалији је убијено 20 новинара. Омар Фарук Осман је члан Удружења новинара Сомалије каже да у тој земљи новинари страдају не само од метака, већ им одсецају и главе.

У Пакистану су угрожени медији који су извештавали о нападу на ученицу Малалу Јусафзаи, која је донедавно била на лечењу у једној британској болници, пошто је погођена метком у главу од стране Талибана. Боб Тајрер, помоћник уредника лондонског листа "Сандеј тајмс", захтева много снажнију правну заштиту новинара. "Мислим да убиство новинара треба да буде проглашено кривичним делом против човечности", додаје он.

Италијански видео репортер Андреа Бернарди претрпео је тешку саобраћајну несрећу у Либији, пре две године. Он се вратио на дужност у Сирију, односно на сиријско-турску границу одакле је дао изјаву за Глас Америке путем Скајпа. "Радио сам у многим кризним подручјима – Гази, Авганистану, Либији, али мислим да се никада нисам осећао мање сигурним него у Сирији. У великим градовима нема линије фронта", испричао је он.

Амерички репортер Џејмс Фоли није виђен још од новембра када су га отели непознати наоружани нападачи, што је још један подсетник да новинарски посао постаје све опаснији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси