Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА истражује ТВ Ултра због увреда у цртаним филмовима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2013.

Аутор: Исидора Крањчевић Извор: Блиц

РРА истражује ТВ Ултра због увреда у цртаним филмовима

"Будало, кретену, идиоте" речи су којима се један од јунака популарног јапанског манга цртаног филма Наруто обраћа свом противнику. Овај цртани филм емитује се у вечерњим сатима пре 22 сата, на телевизији Ултра, а у Републичкој радиодифузној агенцији (РРА) кажу да ће погледати снимак и да ће, ако утврде да је прекршен Закон, поступити у складу са прописима.

Одговорне на телевизији Ултра није било могуће добити јер се на једини број телефона који постоји на њиховом званичном сајту нико не јавља.

Када будемо погледали снимак овог цртаног филма, утврдићемо да ли је емитер прекршио неко од правила регулисаних нашим Упутствима и реаговати у складу са тим - објашњавају у РРА и кажу да ако увреде нису извучене ван контекста сигурно је да ће Тв Ултра сносити последице.

РРА је регулисала права и обавезе емитера према деци у оквиру неколико обавезујућих упутстава.

Према обавезујућем упутству програмски садржај који може да нашкоди физичком, менталном или моралном развоју малолетника мора да носи ознаку “18” и може да се емитује само у периоду од поноћи до шест сати изјутра.

Такође, према кодексу понашања емитера, емитовање сцена са вулгарним језиком и изражавањем забрањује се у програмима намењеним деци и омладини, осим ако није у едукативне сврхе.

Према овом кодексу су псовке, погрдни изрази и друге врсте вулгарности и жаргонски говор такође забрањени.

Маријана Матовић, истраживач сарадник на Факултету политичких наука на студијама култура и медији, каже да би ружан речник у цртаћима смео једино да се користи као негативан пример, односно пример лошег понашања.

Ако после изречених ружних речи следи санкција или су пример ружног понашања и то деци буде експлицитно кроз радњу цртаћа поручено, онда је прихватљиво.

Насиље, па и саме ружне речи, нису добре јер деца копирају понашање својих јунака - наводи Маријана Матовић.

Насилне манге

Јапански манга цртаћ Наруто говори о нинџа тинејџеру који трага за остварењем својих снова да постане Хокаге, нинџа који је признат.

Популарност овог цртаћа упоређује се са Дрегонболом или Змајевом куглом, популарном акционооријентисаном мангом.

Недавна истраживања су показала да јапански манга цртаћи, могу негативно да утичу на децу која потичу из другачијих култура, за разлику од деце у Јапану.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси