Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да колеге увек буду колеге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2013.

Аутор: Жанка Стојановић Извор: ЦЕАС

Да колеге увек буду колеге

Влада Србије најавила је да ће ускоро основати комисију за истраживање убистава новинара.

Породице жртава бомбардовања Телевизије Србије тим поводом  позива Удружење новинара Србије (УНС) и његову председницу Љиљану Смајловић, као и Синдикат новинара Србије (тзв. СИНОС),  да  у складу са својим рањим прокламацијама  затраже да се та иста комисија позабави и истрагом у случају жртвовања радника Телевизије Србије 1999.

Те две струковне организације су 23. априла 2012, на годишњицу убиства шеснаесторо радника РТС-а, јавно позвале „новинарска удружења и синдикате из држава чланица НАТО да у својим земљама траже независне истраге“ злочина.

Ево сада прилике да сам УНС поткрепи свој захтев личним примером и да, дакле, затражи да се споменута комисија, у чији ће састав (како се најављује) ући и међународни експети, такође позабави злочином на РТС-у.

То утолико пре, јер УНС и гђа Смајловић изгинуле техничаре РТС-а већ годинама непрекидно називају „медијским посленицима“ и „колегама“ (иако они никада нису били плаћени пропагандисти). А ако су они „колеге“ онда кад се њихову смрт треба искористити у пропагандне сврхе, зашто не би били „колеге“ и сад кад се истражује смрт новинара? Утолико пре јер су и једном и другом случају наредбодавци били исти.

Посао комисије биће увелико олакшан и чињеницом да су породице већ прикупиле обиман доказни материјал, а да за оно што саме немају прецизно знају где се налази. Досије Правне управе Министарства одбране број 466 из 2001, на пример, налази се у архиви Министарства одбране.

За породице жртава

Жанка Стојановић, учитељица у пензији

Београд, 6. јануара 2013.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси