Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Циљ Владе излазак државе из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2013.

Извор: Преглед

Циљ Владе излазак државе из медија

Циљ Владе Србије је да држава изађе из медија, осим из оних за које би то значило пропаст, изјавио је агенцији Бета премијер Ивица Дачић, прецизирајући да пре свега мисли на Радио-телевизију Србије (РТС) и државну агенцију Танјуг. Премијер је објаснио да РТС нема наплату од претплате и да је Влада сваког дана под великим притисцима - с једне стране РТС-а, а са друге медијских удружења која би хтела да се пронађе најбоље решење којим се држава неће вратити у медије.

 

„Ми смо спремни да помогнемо и да размотримо да ли ће остати претплата или не. Постоје радне групе које се баве тиме да се нађу најбоља решења јер ово је ситуација кризе. Мислим да би биле велике и тешке последице ако би РТС банкротирао. То ниједна држава на свету не би дозволила“, казао је Дачић.

Он је истакао да Влади није интерес да медији буду њени чланови.

„Нама није интерес да медији беспоговорно извршавају нечије наредбе или да праве култ личностибило кога од нас. Овде је важно установити правила игре која ће важити за све“, рекао је Дачић.

Премијер је казао да у медијима, као и у свему осталом у држави, постоје велики проблеми, пре свега финансијски.

„То доводи до тога да, јурећи тираж, неки занемаре и основна правила новинарске професије, тако да није добро да се у медијима објављују приче о могућим хапшењима, зато што то са полицијског аспекта није корисно“, рекао је Дачић, који је и министар унутрашњих послова.

Према његовим речима, постоји и криза власништва у медијима која се састоји у томе да сви, иако се формално залажу за слободу медија, желе да имају утицај и да путем сакривеног власништва утичу на уређивачку концепцију и писање одређених листова. 



Коментари (3)

Остави коментар
чет

10.01.

2013.

vanda krajinovic [нерегистровани] у 17:22

vkrajin@gmail.com (nije za objavljivanje)

Imali nase udruzenje teorijsku sekciju? Ko bi mogao da odrzi predavanje o tome sta su svetu termini : javni radiodifuzni standardi, a sta znaci pojam National Broadcasting Authority? Rec broadcasting sada podrazumeva mnogo vise od samo radio i televizijskog novinarstva. Rec "javno" podrazumeva citavu istoriju svih medija u jednoj drzavi onako kako su evoluirali. Gde su odgovorni za upotrebu ove terminologije u Srbiji? Zar oni nemaju duznost da javnosti objasnjavaju bez ikakve ironije ono sto se zbiva? Ko zahteva promene i kakve? Pre svega od cega? A ne ovakvim nesuvislim konstrukcijama kao syo su "ulazci i izlasci" iz medija. Za pocetak bi morala da se objasni zakonska regulativa na osnovu koje mediji postoje u upotrebi i njen odnos sa drzavom...

Одговори
сре

09.01.

2013.

vanda krajinovic [нерегистровани] у 22:51

da li je moguce?

Posle toliko otvorenih fakulteta sa nekakvim medijskim studijama, pored tolikih doktorata na politologijama, posle ovolikog broja izdanja o medijima a u nedostatku prevoda reci broadcasting jos uvek u Srbiji, posle toliko komisija i grupa za predloge o zakonimoa o informisanju i komuniciranju, nigde nekoga da objasni kako se odrzava tzv "nezavisnost" nacionalnih televizija u svetu!?

Одговори
уто

08.01.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 10:53

Nema i jare i pare

S jedne strane, svi zele da drzava izidje iz medija. S druge strane, svi zele da se nadju na drzavnim jaslama (budzetu). Kom carstvu se privoleti, slobodi ili drzavnoj kontroli, pitanje je sad?!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси