Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска коалиција против одлуке да Београд оснива јавна гласила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 12. 2012.

Извор: Политика, Бета

Медијска коалиција против одлуке да Београд оснива јавна гласила

Медијска коалиција поднела је Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе допис којим тражи брисање одредбе Закона о главном граду, којом се граду Београду даје право да оснива јавна гласила, саопштила је јуче та коалиција. У допису Коалиција је указала да је тачка 5 става 2. члана 8 Закона, која предвиђа да град Београд може да оснује телевизијске и радио-станице, новине и друга средства јавног обавештавања, у директној супротности са важећим медијским законима и Медијском стратегијом.

 

Такође није сагласна ни са стратешким опредељењем државе да се повуче из власништва у јавним гласилима, па се стога тражи брисање ове одредбе.

Медијска коалиција истиче да је недавно учествовала и у јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи, тражећи додатне измене важећег закона, које надлежно министарство није било предвидело својим нацртом.

Коалиција је тражила да се Законом дефинише да локалне самоуправе своју обавезу – да се старају о јавном информисању од локалног значаја и обезбеђују услове за јавно информисање на језицима који се користе на територији општине – испуњавају у складу са прописима.


Коментари (1)

Остави коментар
нед

30.12.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:40

Javna glasila - u javnoj i privatnoj svojini?

Prva recenica ovog teksta pocinje recima: "Medijska koalicija podnela je Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave dopis kojim traži brisanje odredbe Zakona o glavnom gradu, kojom se gradu Beogradu daje pravo da osniva javna glasila".

Zakon o javnom informisanju, u clanu 11. stav 1. propisuje: "Javna glasila su novine, radio programi, televizijski programi, servisi novinskih agencija, Internet i druga elektronska izdanja navedenih javnih glasila, kao i druga sredstva javnog informisanja koja pomoću reči, slike ili zvuka objavljuju ideje, informacije i mišljenja namenjene javnoj distribučiji i neodređenom broju korisnika."

S obzirom na ovu jos uvek vazecu definiciju izraza (pojma) "javno glasilo", mislim da se gradu Beogradu i drugim naseljima moze oduzeti pravo da osnivaju javna glasila u javnoj svojini, ali ne i pravo da daju inicijative za osnivanje radio i telelevizijskih programa i drugih javnih glasila u (vecinskoj) privatnoj svojini.

Valja napomenuti da se javna glasila odnose kako na javne radiodifuzne servise i programe (tj. javne audio i audio-vizuelne mediske usluge), tako i na komercijalne radiodifuzne sevise i programe (tj. privatne audio i audio-vizuelne medijske usluge), u skladu sa Zakonom o radiodifuziji i prednacrtom Zakona o elektronskim medijima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси