Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скупштина: Од листа "издајника" до чистачица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2012.

Извор: Мондо

Скупштина: Од листа "издајника" до чистачица

У Скупштини покренута питања спискова непожељних медија, невладиних организација и појединаца, као и одржавања чистоће и хигијене у згради Владе Србије.

 

Посланици републичког парламента покренули су данас питања спискова непожељних медија, невладиних организација и појединаца и позвали државно руководство да осуде те појаве, а интересовали су се и за то ко одржава чистоћу и хигијену у згради Владе Србије.

Посланица Демократске странке Јелена Триван рекла је да се Србија суочила са "црним списковима" глумаца, медија, невладиног сектора, појединаца, попут Ивана Вејводе, уследио је и позив на убиство судија Уставног суда, а држава није реговала.

"Не знамо ко су почионици, ко прави црне спискове и ко ће да одговара", рекла је Триван у Скупштини Србије, у делу седнице када посланици траже информације од представника власти и додала да је први списак непожељних сачинио помоћник министра културе Драган Коларевић.

Указујући да су и новинарска удружења тражила од председника Србије и премијера Томислава Николића и Ивице Дачића да реагују тим поводом, Триван је упитала када ће Николић и Дачић одговорити на захтеве демократске јавности и осудити такве појаве и када ће министри полиције и правде Дачић и Никола Селаковић "изрећи казне" за понашање десичарских органзиација.

"Када ће држава стати у заштиту правног система", упитала је Триван, која је указала и да је УНС затражио да држава почне да ради нешто у заштиту медијских слобода и новинара и затражила од Министарства културе да обавести шта ће предузети на заштити новинара будући да је последњи месеци било више напада на њих.

"Молим да Скупштина осуди све те појаве", рекла је Триван.

Шеф посланика Нове Србије Мирослав Маркићевић покренуо је питање чишћења зграде Владе Србије, па је генералног секретара владе Вељка Одаловића упитао ко одржава чистоћу и хигијену у влади, да ли су за то задужени само запослени у влади или је ангажована фирма "са стране"?

"Уколико јесте ангажована нека фирма, желели бисмо да знамо, будући да ових дана у Скупштини Србије говоримо о закону о јавним набавкама, када је одржан тендер, које су фирме конкурисале и ко је и како добио посао на одржавању хигијене и чиштоће у Влади Србије", упитао је Маркићевић.

Он је упитао Владу Србије и да ли се могу наћи средства из буџетске резерве за опремање полиције адекватнијом опремом како би њихови животи били мање угрожени.

Маркићевић је казао да је данас заказан миран протест полиције са захтевом да им се побољшају услови рада, пре свега, у опреми која би им заштитила животе.

ДСС је од министра спољне и унутрашње трговине Расима Љајића затражио информацију о току конкурса на коме је Центар за нову политику, чији је директор Владимир Тодорић, који је у јавности, како је рекла посланик те странке Милица Војић Марковић, био познат као политички аналитичар, добила пет милиона динара за посао везан за заштиту потрошача.

Она је навела да је та организација добила посао у конкуренцији са организацијама које се годинама баве заштитом потрошача, иако је за ту делатност "регистрована два дана пре истека кокурса".

"Да ли је могуће да када постоји јасно опредељење владе да се бори против корупције, Министарство трговине ради нешто што личи на то", упитала је Војић Марковић министра полиције Ивицу Дачића.

СДПС је покренула питање правилника о избору звања, а посланик те странке Невен Цветићанин је упитао министра просвете и науке Жарка Обрадовића да ли ће тај правилник бити усвојен са примедбама које су упутили научни институти ?

Он је казао да се од научника траже европски стандарди, а да при томе услови у коме раде нису на европском нивоу. "Нећу да кажем да су ти услови на афричком нивоу, али сигурно нису на европском, већ су много испод тога", рекао је Цветићанин.

Министру просвете питање су упутили и либерали, које је занимало зашто је смењен помоћник министра Тибор Сабо и шта ће учинити поводом отвореног писма научне јавности, које је потписао Богдан Шолаја, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду и редовни члан Српске академије наука и уметности.

Посланик ЛДП-а Миљенко Дерета сматра да је реч о политичкој одлуци, која је озбиљнија од смене директора Службеног гласника Слободана Гавриловића.

СПО је питао Министарство правде докле се стигло са израдом грађанског законика и да ли се одустало од "демографских накнада" за мајке са троје и више деце.

Посланик те странке Жика Гојковић упитао је и да ли ће влада изменити уредбу из 2006. године како би се почело примењивање закона којим се изједначавају права партизана и равногораца, а који је усвојен пре више година.

"И владе Војислава Коштунице и Мирка Цветкивића биле су болећиве када су у питању СПС и СУБНОР и надам се да ова неће бити и да ће се спровести закон који је усвојен пре неколико година", рекао је Гојковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси