Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Без интеркултуралности у медијима"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2012.

Извор: Б92

"Без интеркултуралности у медијима"

Председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић каже да у медијима у Војводини углавном не постоји интеркултуралност.

"Квантитативно гледајући, у војвођанским медијима постоји вишејезичност. С друге стране, у квалитативном и у програмском смислу у медијима не постоји интеркултуралност. Националне заједнице у Војводини живе више једне поред других него једне с другима, а медији у потпуности подржавају такав модел", каже он.

Чињеница да има релативно много медија на мањинским језицима, како је навео, уједно не значи и да се на тај начин увећава интеркултуралност.

Он је оценио да у Војводини влада својеврсни "мултикултурални национализам", а интеркултурални садржаји, односно комуникација између различитих култура стављени су у потпуно други план.

"Све је то последица чињенице да је милитантни национализам из деведесетих година прошлог века на простору бивше Југославије, па тако и на простору Војводине, оставио тешке последице и у медијској сфери", казао је Грухоњић на скупу у Бачком Петровцу.

Према његовим речима, мада у својеврсној игноранцији у погледу интеркултуралности предњаче медији на већинском језику, може се рећи да се и мањински медији и елите држе курса да се заправо јавност готово искључиво информише о дешавањима унутар сопствене националне заједнице.

"Ту онда није реч о промоцији мултикултуралности, већ о промоцији једног јединог културног модела, који не показује ама баш никакав интерес за културне моделе заједница поред којих живи", навео је Грухоњић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси